Zoutonthullingen | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Hoe kun je minder zout binnenkrijgen?

Gepubliceerd op: 17 februari 2017

Je lichaam heeft zout nodig om de hoeveelheid vocht in je lichaam te regelen. Maar te veel zout verhoogt het risico op een hoge bloeddruk. Wat kun je zelf doen om minder zout te eten? 

In vrijwel alle voedingsmiddelen komt zout voor: van nature of toegevoegd. Je krijgt er al snel te veel vanbinnen, in Nederland eten de meeste mensen veel te veel zout. 

7 tips om minder zout te eten:

 1. Zout is zout. Himalayazout, zeetzout, Keltisch zout, het is allemaal gewoon zout. In alle soorten zit ongeveer evenveel natrium, een belangrijk bestanddeel van zout. Ook zit in deze alternatieve soorten zout geen jodium. Wie minder zout wil eten, gebruikt hiervan dus ook zo min mogelijk.
 2. Zelf koken. 80% van het zout dat we eten komt uit producten waar zout van nature in zit of waar het aan is toegevoegd door fabrikanten. Maak je zelf sauzen, marinades, dressings of bijvoorbeeld soep, dan bepaal jij hoeveel zout je toevoegt.
 3. Geef je eten smaak zonder zout. De andere 20% van het zout dat we eten, voegen we zelf toe bij het koken of aan tafel, om het eten smaak te geven. Maar er zijn er zoveel andere, gezondere smaakmakers, zoals verse of gedroogde kruiden.
 4. Minder zout. Als je wil matigen met zout kun je beter niet kiezen voor grof zout of een zoutmolen. Een zoutmolen maalt het zout grof waardoor je ongemerkt veel meer zout toevoegt aan het eten. Wil je toch een keer zout eten? Gebruik dan bij voorkeur Jozo bewust of Lo Salt. Hierin is een deel van het natrium vervangen door kalium en magnesium. Heb je een slechte nierfunctie of gebruik je plaspillen of ontstekingsremmers? Overleg dan met je arts of diëtist of je kaliumzout mag gebruiken.
 5. Eet niet te veel producten buiten de Ladyline Keuzelijst. In de keuzelijst vind je vooral producten zonder toegevoegd zout. Aan brood, kaas, gezouten vis en peulvruchten in blik of glas is wel zout toegevoegd, maar die leveren ook nuttige voedingsstoffen. Er zijn echter ook producten waaraan veel zout is toegevoegd en die weinig voedingsstoffen bevatten. Denk aan sauzen, snacks, koek en gebak. Als je vooral uit de Ladyline Keuzelijst eet en minder buiten de Keuzelijst dan krijg je niet te veel zout binnen en genoeg voedingsstoffen.
 6. Check het etiket. Soep, sauzen, bewerkt vlees (zoals hamburgers, rundervink, worst en vleeswaren), kant-en-klare vleesvervangers, kant-en-klare maaltijden en pizza’s bevatten vaak veel zout. Eet je deze weleens, maar wil je minder zout eten? Bekijk het etiket van voorverpakte producten en vergelijk verschillende producten. Door etiketten te vergelijken kun je voor minder zoute varianten kiezen. Dat scheelt vaak een heleboel. Zout wordt soms op het etiket natrium genoemd. 2,5 gram zout staat gelijk aan 1 gram natrium.
 7. Eet niet te vaak soep of vervang de bouillonblokjes door kruiden en specerijen.

Recept tomatensoep met ravioli

Benodigdheden voor 4 personen

  • 2 el olie
  • 2 uien, klein gesneden
  • 2 tenen knoflook, klein gesneden
  • 4 geroosterde paprika’s (pot), uitgelekt en in stukken
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 600 ml bouillon (van tablet)
  • 2 dunne preien, in smalle ringen
  • 300 g ravioli (koelvak)

Bereiden

Stap 1

Verwarm de olie en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg de paprika’s, de gepelde tomaten met vocht en de bouillon toe en breng dit aan de kook. Kook de soep 5 min.

Stap 2

Pureer de soep in de keukenmachine of met een staafmixer.

Stap 3

Roer de prei en de ravioli door de soep en kook de ravioli hierin volgens de gebruiksaanwijzing gaar.

Stap 4

Maak de soep op smaak met peper en basilicum.

Stap 5

Lekker met volkorenbrood. Hiervoor heb je nodig: 8 sneden volkorenbrood.

Voedingswaarde p.p.:

Recept: 240 kcal, 9 g Eiwit, 25 g Koolhydraten, 10 g Vet, 3 g Verzadigd Vet, 5 g Vezels
Menu: 405 kcal, 17 g Eiwit, 52 g Koolhydraten, 12 Vet, 3 g Verzadigd Vet, 8 g Vezels

Klik hier voor meer Slanke recepten. 

Tags: