Weetjes over mosselen | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Recept Mosselsoep met linzen

Gepubliceerd op: 10 november 2017

Mosselen bereiden

Kook mosselen in een brede, lage pan met een dunne bodem. Een goede mosselpan is groot zodat de schelpen ruimte hebben om te openen. Door een pan met een dunne bodem te gebruiken zijn de mosselen snel gaar. De klassieker is de zwarte mosselpan. Met het ruime deksel kun je de mosselen omschudden en je kunt er de lege schelpen in kwijt.

Dichte mosselen

Mosselen die na het koken dicht blijven, kun je meestal gewoon eten. Deze mosselen hebben een sterkere sluitspier, waardoor de schelp stevig dicht blijft. Open dichte mosselen voorzichtig met een mesje. Meestal bevatten deze mosselen prima vlees, maar heel af en toe gaat het om een slikmossel, een mossel die zich heeft volgezogen met zand.

Mosselen die open staan

Als de mosselen net uit hun verpakking komen, staan ze een beetje open. Door de beschermde omgeving die de verpakking biedt opent hij zich. Spoel de mosselen onder koud water en tik de schelp tegen de rand van het aanrecht. Na enkele tellen sluit de schelp zich. Mosselen waarvan de schelp stuk of beschadigd is, kun je het beste meteen weggooien.

Een pareltje

Net zoals bij oesters groeit er in een mossel soms een pareltje. Zo’n klein, donker pareltje groeit uit een korreltje zand dat in de mossel is beland. De mossel beschouwt het korreltje als indringer en bedekt hem met parelmoer.

Recept Mosselsoep met linzen

Benodigdheden voor 4 personen

    • 2 uien, klein gesneden
    • 2 tenen knoflook, klein gesneden
    • 1 rode peper, fijn gesneden
    • 2 el vloeibare margarine
    • 300 g bruine linzen, gewassen
    • 800 ml groentebouillon
    • 500 g prei, in ringen
    • 2 winterwortels, in halve plakken
    • 400 g gekookte mosselen
    • 1 limoen

Bereiden

Stap 1

Fruit de ui, de knoflook en de peper in de margarine glazig.

Stap 2

Doe de linzen met de bouillon bij de ui en breng dit aan de kook. Kook de linzen in 20-30 min. bijna gaar.

Stap 3

Doe de groente bij de linzen en kook de groente een paar min. mee.

Stap 4

Voeg de mosselen toe en kook de soep nog enkele min.

Stap 5

Boen de limoen schoon en rasp wat van de schil. Pers de limoen uit.

Stap 6

Maak de soep op smaak met wat geraspte limoenschil en limoensap. 

 

Voedingswaarde p.p.:

Recept: 390 kcal, 30 g Eiwit, 40 g Koolhydraten, 9 g Vet, 2 g Verzadigd Vet, 15 g Vezels

Ladyline heeft iedere week heerlijke slanke recepten met vis.

Tags: