Alles eten en toch slank blijven | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Is dat mogelijk?

Gepubliceerd op: 12 februari 2016

Je kent ze vast wel, misschien zitten ze wel bij je in de vriendinnengroep of is je zus zo’n persoon. Van die mensen die alles kunnen eten en toch niet aankomen. Hoe oneerlijk is dat? Ik kan er jaloers naar kijken.

Maar is dat wel zo? Zijn er mensen die alles kunnen eten en toch slank blijven? Of is het een fabel?

Snelle stofwisseling?

Het idee zou zijn dat deze mensen een snelle stofwisseling hebben, maar helaas er bestaan geen ‘kacheltjes’ die super snel calorieën verbranden. De energie (kilocalorieën) die je in rusttoestand gebruikt om je organen te laten werken, is te berekenen (de herziene Harris en Benedict-formule van Roza en Shizgal uit 1984) of te meten (ademhalingsanalyse).
Het aantal calorieën dat je nodig hebt in rust is afhankelijk van het gewicht, lengte, leeftijd en geslacht. Deense onderzoekers hebben uitgezocht dat er tussen mensen van eenzelfde gewicht, lengte, leeftijd en geslacht weinig verschil is in het caloriegebruik in rust – hooguit 5 à 10 procent.

De verklaring dat die ene vriendin of je zus meer kan eten zonder dik te worden dan jij, ligt dus ergens anders.

Allereerst wordt vaak onderschat hoeveel iemand de hele dag eet en drinkt. En voor jou als buitenstaander is dat al helemaal moeilijk te beoordelen. Het kan zijn dat zij vaak tijdens één maaltijd piekt, om vervolgens niet veel meer te eten. Ook doet de een meer aan de sport, de ander beweegt weinig. Hiervoor zijn ook calorieën nodig.

Schildklierafwijking?

Er zijn wel mensen –maar dat is slechts een paar procent van de bevolking – met een actieve schildklier of een minder actieve schildklier, die meer (of minder) hormonen zoals thyroxine produceert. Deze schildklierhormonen regelen de stofwisseling, het verbranden van calorieën.

Heeft die vriendin toevallig toch een snellere stofwisseling, dan klopt het dat ze inderdaad wat meer calorieën kan eten zonder aan te komen. Maar veel is het niet, slechts circa 5 procent mee.

Wil jij weten hoeveel calorieën jouw lichaam in rust gebruikt? Maak dan eens een afspraak voor een ademhalingsanalyse bij de Ladyline Coach.

Tags: ,