Bepaal vooraf! | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Hoeveel ga je eten?

Gepubliceerd op: 10 maart 2017

We eten de hele dag door, bewust en onbewust. Tussen al onze drukke bezigheden door, eten we van alles. Vaak zonder erbij stil te staan. Snel een broodje tussen de middag, hier iets snaaien en daar ook nog een hapje meepikken. Het helpt om hier af en toe wel onze aandacht op te richten. Dit maakt je bewust van wat je eet en dan kun je ook bewuster kiezen wat en hoeveel je wilt eten. 

Vooraf grootte bepalen

Bij veel dingen bepalen we vooraf hoeveel we nodig hebben. Neem bijvoorbeeld het opknappen en inrichten van je huis. Voordat je hiermee begint, meet je netjes de vloeroppervlakte, de ramen en de muren op om zo te weten hoe groot je huis is en wat erin past. Vervolgens bedenk je hoe je huis eruit moet komen te zien. Wat voor vloer wil je? Verf je de muren of behang je ze toch liever? En hoeveel heb je van alles nodig? Wanneer je dit goed hebt uitgedacht, ga je naar de bouwmarkt op zoek naar geschikte materialen en koop je de hoeveelheden die je nodig hebt. Waarom zou je meer parket kopen dan er op de vloer gelegd kan worden? Of waarom zou je een rolgordijn kopen dat veel te breed voor het raam is? Nee, als je je huis opknapt, meet je alles goed op om efficiënt te stofferen. Bij het inrichten ga je op dezelfde manier te werk. Je koopt natuurlijk geen bank die niet in de woonkamer past. Het is geen kwestie van even doordrukken totdat het lukt.

Hoeveel eten

Bij ons eten is dit wel anders. Hier denken we niet zo gedetailleerd over na. En doordat onze maag niet van steen is, rekt deze gemakkelijk mee. Wanneer we meer eten dan we eigenlijk nodig hebben, is het wél een kwestie van even doordrukken. Zonder er bij na te denken eten we meer dan we willen of nodig hebben. Dit kan het geval zijn als je direct uit een verpakking snoept of snackt, bijvoorbeeld rechtstreeks uit een zak chips of uit een zak snoepjes. Of je gooit een heel pak spaghetti in de pan ongeacht het aantal personen dat mee-eet.

Mind Balance

Natuurlijk is het onmogelijk om je lichaam met een meetlint op te meten om zo precies te bepalen hoeveel je nodig hebt. Dat hoeft ook helemaal niet. Een nieuwe vloer of bank kies je maar eens in de zoveel jaar uit, terwijl je continu over eten moet beslissen. Het zou heel vermoeiend worden als we die eetbeslissingen volstrekt niet meer op de automatische piloot kunnen doen. Soms is het echter wel handig om van tevoren even te bedenken hoeveel je wilt eten.

Wil je hulp bij het maken van juiste eetbeslissingen, neem dan eens contact met ons op.

Tags: , , ,