Beperkt houdbaar | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Wat, wie en hoe lang?

Gepubliceerd op: 04 maart 2016

Zijn producten waarvan de levensduur is verstreken nog te eten? Thee: ten minste houdbaar tot juni 2017. Pindakaas: de pot moet voor oktober leeg zijn. Bloem: oeps, die had in december al op moeten zijn. Wie bepaalt eigenlijk al die data? En moet ik het na die dag meteen weggooien?

Vaak is dat niet het geval. Of een product nog wel veilig is om te eten, wordt vooral bepaald door micro-organismen. Als verkeerde bacteriën (te lang) de kans krijgen om te gaan groeien, kunnen ze ons ziek maken. Denk aan tropische marktjes waar dat lekkere stukje vis een dag lang in de hitte heeft gelegen, met buikgriep voor de toerist tot gevolg.

Te gebruiken tot (TGT)

De strengste houdbaarheidsdata vind je daarom in de koelkast. Op veel verse producten, zoals rauwe vis, vlees, of kant-en-klaar maaltijden staan ze aangegeven als te gebruiken tot (TGT). Te gebruiken tot = een gebod. Aan die data moet je je dus strak houden. Het gaat namelijk om producten die snel bederven, wat ook gevaar kan opleveren voor de gezondheid.

Tenminste houdbaar tot (THT)

Bij het overgrote deel van de producten gaat het om THT: tenminste houdbaar tot. Dat mag je veel minder serieus nemen. De voedselveiligheid van dit soort producten komt niet zo snel in het geding. Negentig procent hoef je niet weg te gooien. Zolang ze niet gekoeld hoeven te worden bewaard, zijn ze amper of helemaal niet vatbaar voor de groei van micro-organismen.

Wie bepaalt de datum

Hoe lang een product dan houdbaar is, is vaak een managementbeslissing. De consument moet tevreden zijn. Neem een diepvriespizza. In de vriezer groeien geen bacteriën, maar toch zijn pizza’s maar een maand of 8 houdbaar volgens de verpakking. Na een poos krijg je namelijk toch verloop van smaak of kleur. Paprika gaat naar salami smaken. Dat risico wil de fabrikant natuurlijk niet lopen. En zo kan ik nog wel veel meer voorbeelden opnoemen. Denk aan een andere vochtverdeling waardoor harde koekjes zacht worden en zachte koekjes hard.

Onze houdbaarheidsdatum

jij bent leukNu heb ik het alleen maar gehad over de houdbaarheid van producten. Maar hoe zit het met je eigen houdbaarheidsdatum? Sunny Bergman maakt hierover de documentaire ‘Beperkt Houdbaar’. Ben je als vrouw na je 35ste nog wel houdbaar? De cosmetische industrie vaart er wel bij en laat het niet na om vrouwen te wijzen op hun tekortkomingen. Wees blij met jezelf, dik, dun, groot of klein. Happy girls are the pretties

Tags: , ,