De Nieuwe Tien Geboden op Eetgebied | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Ik wil goed eten: duurzaam, diervriendelijk, gezond. En ik wil lekker eten. Maar hoe?

Gepubliceerd op: 27 november 2015

Mac van Dinther van de Volkskrant onderwierp de Tien Geboden van Goed eten aan een diepgaand onderzoek om jou een weg te wijzen door het ‘voedings’ oerwoud. Want weet jij nog een weg te banen door een mijnenveld dat is bezaaid met meningen, borrelpraat, elkaar tegensprekende onderzoeken, hele en halve waarheden? De voedingsindustrie, de boeren, de milieubewegingen, de supermarkten, de klimaatactivisten, Slow Food, ieder heeft zijn eigen agenda. Wie moet je nog geloven en wie niet? Ik deel deze Tien Geboden graag met jou.

1. Gij zult van dichtbij eten
Lokaal eten beter voor het milieu? Was het maar zo simpel, zegt Van Dinther. Eet liever lokaal, maar maak je niet te veel zorgen over de milieukosten van voedsel dat per boot of vrachtwagen wordt aangevoerd. Wat in ieder geval helpt: Eet niks dat met het vliegtuig wordt gebracht en doe de boodschappen op de fiets.

2. Gij zult biologisch eten
Oh ja? Eet bij voorkeur biologisch, maar maak er geen dogma van. Zie biologisch meer als richtinggevend dan als zaligmakend.

3. Gij zult geen vlees eten
Vlees is ook gezond en voor een duurzame wereld hoef je niet geheel vegetarisch te worden. Wel blijkt uit het onderzoek van Van Dinther dat we veel minder vlees moeten eten en alleen vlees van dieren die diervriendelijk zijn gehouden.

4. Gij zult geen E-nummers eten
E-nummers: er is weinig waarover zo veel onbegrip bestaat. De conclusie van Van Dinther: Eet zo veel mogelijk vers en onbewerkt voedsel, maar doe niet panisch over E-nummers.

5. Gij zult meer betalen
Betaal een ‘eerlijke’ prijs voor eten want dat is beter voor het milieu, de dieren en de boeren in de Derde Wereld. En als je het helemaal goed wilt doen: stem op een partij die de verborgen (milieu)kosten van eten wil doorberekenen volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’.

6. Gij zult koken
Waarom zou je nog zelf koken als er zoveel kant-en-klaarvoedsel beschikbaar is? Goedkoper is zelf koken niet per se en of het lekkerder is hangt af van je kookkunsten. Maar: wie zelf kookt, houdt controle over zijn eigen eten, dus kook zo veel en zo vaak mogelijk zelf.

7. Gij zult zelf telen
Als je van tuinieren houdt: teel zelf groenten en fruit. Wie zelf eten verbouwt weet beter wat er in het seizoen is en laat zich minder op de mouw spelden. Je zult er de revolutie niet mee ontketenen, maar het is wel lekkerder.

8. Gij zult geen eten weggooien
De wereld van het voedsel heeft verspilling uitgeroepen tot volksvijand nummer 1. Wil je met voedsel echt iets doen voor het milieu of tegen honger in de wereld, dan zijn er effectievere maatregelen te bedenken. Maar je bespaart in ieder geval zelf geld. Dus: verspil geen eten en doneer het geld dat je bespaart aan een organisatie die de honger in de wereld bestrijdt.

9. Gij zult niet diëten
Doe niet aan afslankdiëten. Ze werken geen van allen. Als je per se wilt afvallen: doe het zo geleidelijk mogelijk. Kies dus voor Ladyline. Als ook dat niet lukt: probeer gelukkig te zijn met je eigen gewicht.

10. Gij zult lekker eten
Lekker is de essentie van goed eten. Maar wie bepaalt wat lekker is en is lekker wel gezond? Lekker is ‘gekaapt’ door de industrie. Zoet, zout en vet zijn spotgoedkoop en dus gemakkelijk overal in te stoppen. Alles wat we lekker vinden, ligt tegenwoordig in overvloed uitgestald. Daarmee wordt het nut van lekker ondermijnd. Wat goed smaakte, was ooit ook vanzelf goed voor ons. Maar dat verband is er niet meer. Lekker en gezond zijn ontkoppeld. Daarom adviseren wij: Eet lekker, maar met mate.

Tags: , ,