Fit tijdens en na je vlucht… | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Dag jetlag....

Gepubliceerd op: 02 juni 2017

Heb je binnenkort een lange vlucht voor de boeg en wil je zo fit mogelijk het vliegtuig uit stappen? Een Jetlag is niet te voorkomen, ook zeker met alleen voeding niet. Deze tips kunnen je wel helpen je sneller weer wat fitter te voelen.

Wat is een jetlag?

Wat is een jetlag eigenlijk precies en hoe wordt het veroorzaakt? Een jetlag valt onder de zogenaamde circadiane slaapstoornissen. Dit betekent simpel gezegd dat je dag-nachtritme is verstoord. Dit komt doordat, als gevolg van een vlucht naar een andere tijdzone, jouw eigen fysiologische slaap-waakritme niet gelijkloopt met het 24-uurs ritme op de plaats van bestemming. Hoe meer tijdzones je passeert, des te groter de impact. Reizen van oost naar west – met de klok mee – leiden meestal tot minder problemen dan andersom, van west naar oost.

Klachten die je kunt ervaren bij een jetlag zijn o.a. maagdarmklachten, algehele malaise, slaperigheid overdag, moeilijk in slaap komen in de avond en een afname in fysiek en mentale prestaties. En al die kwaaltjes wil je natuurlijk juist voorkomen als je op vakantie of voor je werk op reis bent.

Eten en drinken vóór en tijdens de vlucht

Het advies bij verstoring van het dag-nachtritme -als gevolg van een jetlag- is als volgt:

  • Houd bij kortdurende verblijven indien mogelijk het oude ritme aan;
  • Begin uitgeslapen aan de reis;
  • Eet lichte maaltijden tijdens de vlucht en beperk het gebruik van alcohol;
  • Zorg per 24-uurs periode voor een bepaald minimum aan slaap (bijvoorbeeld minimaal 4 uur aaneengesloten, aangevuld met dutjes);
  • Koffie (cafeïne) kan helpen om slaperige momenten te overwinnen, weeg het effect af tegen het nadelige effect op de later gewenste slaap.

Het ideale anti-jetlag dieet bestaat niet. Maar ons advies is dat een Ladyline ‘voeding’, zowel vóór als na de vlucht de beste keuze is (in feite gewoon gezond eten). Daarmee eet je zowel eiwitten als koolhydraten. Daarnaast raden wij zeker aan om aan boord regelmatig (water) te drinken om dehydratie te voorkomen.

Tags: ,