Heb ik coeliakie? | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Of glutenintolerantie?

Gepubliceerd op: 24 juni 2016

140.000 mensen in ons land lopen met (vage) gezondheidsklachten rond en hebben zonder het te weten coeliakie.

Dat moet veranderen vindt de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Als bij deze mensen namelijk de juiste oorzaak wordt vastgesteld, begint voor velen een ‘leven met veel meer kwaliteit’.

Coeliakie en glutenintolerantie zijn twee namen waarmee dezelfde auto-immuunziekte wordt aangeduid. Bij coeliakie zorgen gluten voor een beschadiging van de dunne darm, wat verschillende symptomen tot gevolg heeft. Van ‘vage’ buikklachten en vermoeidheid tot ernstige ondervoeding.

Wat zijn gluten precies?

Gluten is het eiwit van verschillende soorten granen. Mensen met coeliakie mogen daarom verschillende soorten granen niet eten. Denk aan: tarwe, spelt, rogge en gerst. Haver, quinoa en boekweit zijn van nature glutenvrij, maar worden tijdens het productieproces bijna altijd ‘besmet’ met andere granen. Daarom mogen mensen met coeliakie deze granen alleen eten als het gecertificeerde glutenvrije logo erop staat.

Naast ‘verplicht’ glutenvrij zie je tegenwoordig ook steeds meer ‘vrijwillig’ glutenvrij. Ondanks de vele hype-diëten en celebrities die zweren bij het glutenvrije dieet, is het niet wetenschappelijk bewezen dat het vermijden van gluten goed voor de gezondheid is, noch dat je er van afvalt.

Bedenk dat wanneer je zelfstandig glutenvrij gaat eten en je je beter gaat voelen, de diagnose coeliakie niet meer gesteld kan worden, omdat een darmbiopt van beschadigde darmen de enige officiële diagnose kan geven. En die darmen, die herstellen zich dankzij het glutenvrije dieet.

Verschil in glutenvrij leven en eten

Bedenk dat er bij coeliakie veel meer komt kijken, dan alleen glutenvrij eten. Bij coeliakie moet je 100% glutenvrij leven en ja, dat is iets anders dan ‘alleen’ glutenvrij eten.

Op de site www.hebikcoeliakie.nl kan je een zelftest doen. Deze test is niet bedoeld om zelf een diagnose te stellen. Het advies is om altijd contact op te nemen met jouw (huis) arts mochten de antwoorden daar aanleiding toe geven. De diagnose coeliakie moet altijd door of in overleg met een MDL arts of kinderarts gesteld worden.

Tags: ,

10 weken WINTER ACTIE : in 10 weken weer grip op je figuur en gewicht Lees meer