Het tekort van multivitaminen | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Wat hebben we nodig?

Gepubliceerd op: 15 juli 2016

Je lichaam heeft vitaminen en mineralen nodig om eten om te zetten in energie. Wat heeft de wetenschap dan tegen multivitaminen?

Vitaminen en mineralen, zoals calcium en koper, helpen je waarschijnlijk gezond te blijven, maar hoe ze dat doet, daar is de wetenschap nog niet over uit.

Hoe werken de vitamines

Naast vitamine C krijg je ook voedingsvezel, koper en fructose binnen als je een sinaasappel eet. Hoe die zich in je lichaam gedragen, hangt af van het samenspel met alle andere stoffen. Kies je voor vitaminepil in plaats van een sinaasappel, dan krijg je, met uitzondering van wat vulmiddel, vitamine C in isolatie binnen, zonder zijn natuurlijke bondgenoten. En dat heeft mogelijk een heel ander, wellicht zelfs schadelijk effect op het lichaam. Daar komt bij dat vitaminepillen vaak hoeveelheden bevatten die boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid liggen. ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’ gaat hier niet op, want zelfs essentiële vitamines en mineralen kunnen in grote hoeveelheden schadelijk zijn. Dat bleek jaren geleden al uit een grootschalig Fins onderzoek naar longkanker onder zo’n 29.000 mannelijke rokers. Het innemen van een hoge dosis bètecaroteen, een voorloper van vitamine A, vergrootte tegen alle verwachtingen in de kans op longkanker juist.

Wat doen de vitamines

Sport jij regelmatig, dan heb jij dezelfde voedingsstoffen nodig als andere mensen, maar dan in iets groter hoeveelheden omdat je jouw lichaam zwaarder belast.
Zo helpt calcium mogelijk om stressfracturen te voorkomen, draagt ijzer bij aan een efficiënte energievoorziening en een sterk immuunsysteem en zorgt onder meer vitamine D voor een gezonde spierfunctie.

Gezonde voeding

Slik geen pillen om vitaminen en mineralen binnen te krijgen, maar probeer zo gezond mogelijk te eten. Focus niet op een paar zogenaamde superfoods, maar zorg ervoor dat je zoveel mogelijk verschillende voedingsmiddelen binnen krijgt. Eet je gevarieerd, dan zijn multivitaminen waarschijnlijk overbodig. Hoe? Varieer gedurende de week met je ontbijt, lunch en avondeten.

Variatie in voeding

Eet veel groenten, met enige regelmaat fruit, vette vis en witvis, af en toe schelpdieren zoals mosselen, noten en zaden, hele granen en kleine beetjes mager en orgaanvlees, een paar glazen zuivel. Dan kom je een heel eind in de goede richting. Wil je je ‘eetgewoonte’ toch aanvullen met vitaminepillen, vraag dan advies aan de Ladyline Coach.

Tags: ,