Het verhaal achter de Nieuwe Haring. | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Alleen lekker of ook gezond?

Gepubliceerd op: 19 juni 2015

Traditiegetrouw is op donderdag 18 juni in Scheveningen het eerste vaatje haringen geveild.
Het eerste vaatje nieuwe haringen heeft dit jaar 53.000 euro opgebracht.

De haring komt uit de noordelijke Noordzee; in het water in de driehoek Schotland, Noorwegen en Denemarken zwemt de meeste haring. De vis wordt gevangen door Deense en Noorse bedrijven. Maar het zijn Hollandse bedrijven die de vis verder bereiden: zes weken per jaar worden fabrieken in het Deense Skagen afgehuurd om er Hollandse Nieuwe van te maken.

Verantwoord in het Ladyline menu

De zogenoemde Hollandse Nieuwe valt onder de vette vissoorten. Ladyline raadt aan om niet alleen nu, maar om elke week een vette vis zoals haring te eten.

Vette vis bestaat uit meer dan 10% vet. Onder andere makreel, haring, zalm, paling, heilbot, bokking en sardines vallen onder vette vis.

Het vetpercentage van de Hollandse Nieuwe moet minsten 16 procent zijn. Verder moet de vis op de juiste wijze gekaakt zijn. Kaken houdt in dat alle ingewanden – op de alvleesklier na – er worden uitgehaald. Door de alvleesklier te laten zitten, gaat het rijpingsproces tijdens het pekelen door.

Vis eten is vooral belangrijk vanwege de visvetzuren DHA en EPA. Dit zijn onverzadigde vetzuren die voornamelijk voorkomen in vette vis. Er zijn sterke aanwijzingen dat DHA en EPA extra bescherming geven tegen hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om twee keer per week vis te eten, waarvan ten minste 1 keer vette vis.

Het maakt niet uit of de vis vers is, uit de diepvries komt of blik of pot. Alle opties zijn goed, zolang de vis niet in olie bewaard is.

Happen of stukjes snijden?

Hoe moet je een Hollandse Nieuwe eigenlijk eten? ‘Daar zijn geen regels voor. In de regio Amsterdam wordt de haring vaak in stukjes gesneden en met zuur gegeten. In de rest van de Randstad wordt de vis vaak in zijn geheel met uitjes gegeten.’

3 tips om voldoende vis te eten:

  • Maak een salade met vis, zoals met sardientjes of gerookte forel
  • Leg ook vis op de barbecue. Probeer eens zalm of kabeljauwfilet als vispakketje
  • Doe eens vis op brood tijdens de lunch, zoals makreel en tonijn uit blik

Tags: ,