Hoe bereid je je eten het gezondst? | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Hoe bereid jij je eten meestal?

Gepubliceerd op: 22 januari 2016

Koken, stomen, grillen, wokken…. Ik doe het allemaal wel een beetje. Maar misschien ben jij wel een overtuigde stomer, koker, wokker, griller of een liefhebber van de magnetron. Welke methode is nu het gezondst? Of eigenlijk: bij welke bereidingswijze blijven de meeste voedingsstoffen behouden?

Niets doen lijkt het aller gezondst, want onbereid is ongewijzigd. Toch is rauw niet altijd beter. Van gekookte groente kan je bijvoorbeeld meer op dan van rauwe groente. Je hebt dan minder volume en het is makkelijker te kauwen. En soms krijg je door koken zelfs meer vitamines binnen. Groente, zoals wortels, bevat bètacaroteen, waar de darmen vitamine A uit kunnen maken. Die caroteen zit in cellen met harde wanden die vooral voor kleine kinderen moeilijk zijn fijn te malen. Koken maakt de celwand zacht, waardoor het lichaam er meer vitamine A uit op kan nemen.

De verschillende methoden

Stomen is de winnaar. Je spoelt de voedingsstoffen niet weg met water. En daar draait het om. En er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Niet alle voedingsstoffen lossen op in water. Neem caroteen, dat reageert niet op verhitting en ook niet op water.

Misschien kijk je er van op. Maar na stomen is het bereiden in een magnetron de beste manier om de voedingsstoffen te behouden. Dus gebruik jij dagelijks de magnetron, dan ben je dus nog niet zo verkeerd bezig.

Over wokken en grillen is veel minder bekend. Roerbakken zou volgens enkele Chinese onderzoeken nog slechter zijn dan koken als het om behoud van voedingsstoffen gaat, mogelijk vanwege de hoge temperaturen. Maar of dit echt zo is.

Verder geldt in grote lijnen: hoe langer je een product verhit, hoe meer voedingsstoffen verdwijnen. Maar, wij Nederlanders kampen niet met een tekort aan vitamine C, in dat opzicht maakt dus allemaal weinig uit hoe jij jouw eten bereidt.

Waar op te letten

Wel zijn er andere valkuilen. Denk aan te korten aan ijzer (lastig met groente op te lossen, daar moet je vlees voor eten), vitamine B12 wanneer je een vegetariër en zeker als je veganist bent (en je de vitamine ook niet uit zuivel kan halen) of een tekort aan jodium doordat je geen vis, brood of slechts biologisch brood eet (waar het zout vaak door zeezout wordt vervangen dat amper jodium bevat).

Maar ook deze tekorten komen weinig voor in Nederland. Wil jij weten of jij aan de hand van jouw eetpatroon een grotere risico hebt op het ontwikkelen van een tekort aan voedingsstoffen? Bij Ladyline zijn alle coaches geschoold op het beoordelen van voedingen.

Tags: ,