Hoe diep mag je in het glaasje kijken? | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Het alternatief is...

Gepubliceerd op: 02 december 2016

December staat voor de deur. Naast alle pepernoten, speculaasjes en borstplaat hebben we ook nog de kerstborrel, oudejaarsborrel en waarschijnlijk ook nog wel een verjaardagsborrel. Maar hoe diep mag je eigenlijk in het glaasje kijken? 

Voor je gezondheid is het het beste om het glaasje gewoon in de kast te laten staan. Of je moet er gewoon water of thee in schenken…

Bijna iedereen heeft het wel eens gehoord: één tot twee glazen rode wijn per dag is gezond. Met mate alcohol drinken (alle soorten alcohol, niet alleen rode wijn) wordt inderdaad in verband gebracht met een lager risico op sommige ziekten. Wanneer mensen voor langere tijd werden gevolgd, werd gezien dat mensen die een kwart tot twee (soms drie) glazen per dag dronken een lager risico op hartziekten (met uitzondering van een beroerte), hartfalen, diabetes, sterfte en dementie hadden. Hier wordt je toch blij van?

Helaas is dit geen bewijs dat alcohol de reden is van deze lagere risico’s. Mensen die niet drinken zijn vaak heel anders dan mensen die wel drinken. Zo blijkt dat geheelonthouders vaak minder gezond zijn; ze roken vaker, zijn zwaarder en bewegen minder. De matige drinker is daarentegen vaak gezonder, hoger opgeleid en sport meer dan de niet-drinker. Doordat matige drinkers door andere redenen vaak gezonder zijn, lijkt het alsof matig drinken goed voor je is.

Waarom je beter helemaal niet kan drinken

Op het drinken van alcohol zit niet voor niets een hoge belasting. Alcoholgebruik komt met 4,5% op de vierde plaats wat betreft de bijdrage aan totale ziektelast en verloren gezonde levensjaren in Nederland. Ter vergelijking: roken is verantwoordelijk voor 13%, overgewicht voor 9,7% en verhoogde bloeddruk voor 7,8% van de ziektelast.

Terwijl het risico op sommige ziektes wellicht wat lager lijkt (maar waarschijnlijk niet echt lager is) bij een biertje per dag, is alcohol ook bij matige inname al kankerverwekkend. En hoe minder je drinkt, hoe lager je bloeddruk wordt.

In de praktijk

Wil je het risico op hart- en vaatziekten verlagen? Drink dan geen alcohol, maar eet voldoende groenten, fruit, peulvruchten en noten; deze hebben namelijk alleen maar positieve effecten op de gezondheid. Begin niet met alcohol als je het nu al niet drinkt en stop hiermee (of beperk dit tot een paar glazen verspreid over de week) wanneer je dit wel doet.

Wil je straks op die borrel wel een drankje drinken? Kies dan in ieder geval geen zoete drankjes zoals likeur, frisdrank mixen of een breezer. Ook voor alcohol geldt: calorieën die je drinkt, gaan vaak snel en ongemerkt naar binnen en kunnen dik maken. Combinaties van energiedrankjes met alcohol vormen daarnaast ook een probleem: doordrinken wordt hiermee gestimuleerd en risicogedrag neemt toe.

Je kunt alcohol niet opsparen voor in het weekend: het drinken van vijf of meer glazen alcohol op een avond in de kroeg wordt bingedrinken genoemd en is erg ongezond. Het hangt samen met een 45% hoger risico op hartziekten in vergelijking tot dezelfde inname verspreid over de week.

Na het lezen van dit stuk toch een drankje drinken?

Kies liever voor een alcoholvrij biertje. Die bevatten relatief weinig calorieën en bezorgen je de volgende dag ook geen kater

Wil je meer weten over gezonde non-alcoholische drankjes?
Neem dan eens contact op met een van de Ladyline coaches.

Tags: , ,