Hoe sterk ben jij? | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Hoe is het met jouw spieren en botten gesteld?

Gepubliceerd op: 16 september 2016

De kracht van de mens is afhankelijk van gezonde botten en voldoende spiermassa. Die kracht neemt toe in de jonge jaren en bereikt gemiddeld genomen een hoogtepunt rond de dertig jaar. Ongeveer vanaf het veertigste levensjaar neemt de kracht langzaam en geleidelijk af.

Die verminderde kracht is voornamelijk het gevolg van de afname van spiermassa en botdichtheid. Dat hoeft niet meteen tot problemen te leiden: een beetje minder spiermassa of iets minder calcium in de botten kunnen we wel hebben. Maar op hoge leeftijd kan de geleidelijke afname van spier- en botmassa en ook lichaamsgewicht wel tot gezondheidsproblemen leiden of zelfs tot blijvende invaliditeit.

De oorzaak van die gezondheidsproblemen is dat mensen met minder spier- en botmassa sneller moe worden en last hebben van gewichtsverlies. Daarnaast is bij hen niet alleen het valrisico vergroot, maar ook het risico op botbreuken als gevolg van broze botten en het risico op complicaties bij botbreuken.

Behandeling: meer bewegen en gezond eten.

Gezond eten betekent voldoende eiwitten, calcium en vitamine D.

Ook als je gezond eet, krijg je niet altijd genoeg vitamine D binnen. Vitamine D heb je nodig voor sterke botten en tanden. Zonlicht en goede voeding zijn belangrijk om genoeg vitamine D binnen te krijgen, maar toch kan het zijn dat je extra vitamine D nodig hebt.

Heb jij een vitamine D-supplement nodig?

Mensen die extra vitamine D moeten gebruiken zijn: kinderen tot 4 jaar, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid. Maar ook mensen die onvoldoende zonlicht op hun huid krijgen, omdat ze bijvoorbeeld ploegendiensten draaien of een hoofddoek of sluier dragen.
Hoor je bij één van deze groepen? Dan krijg je het advies om extra vitamine D in te nemen via een supplement. Dat zijn druppels, tabletten of capsules met vitamine D.

Suppletie-adviezen Vitamine D

Groep  Leeftijdsgroep  Wie  Extra vitamine D in microgram (mcg) 
Kinderen  0 t/m 3 jaar Iedereen  10
Vrouwen 4 t/m 49 jaar Donkere (getinte) huidskleur en/of niet genoeg buitenkomen  10
50 t/m 69 jaar Iedereen  10
70 jaar en ouder Iedereen  20
Zwangere vrouwen Iedereen  10
Mannen 4 t/m 69 jaar Donkere (getinte) huidskleur en/of niet genoeg buitenkomen  10
70 jaar en ouder Iedereen  20

 

Als je op jongere leeftijd voldoende calcium binnen krijgt, neemt de kans op osteoporose (botontkalking) op oudere leeftijd af. In tegenstelling tot spieren zijn botten veel minder ‘elastisch’ als het gaat om groei in reactie op sport en voeding.

Omdat de calciumopname uit voeding op oudere leeftijd minder efficiënt is, lopen ouderen een groter risico op botontkalking. Dat is ook de reden dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor ouderen van boven de 70 jaar hoger is dan voor gewone volwassenen.

En niet alleen gezond eten is belangrijk. Bewegen en sporten: dat versterkt de botten, vergroot de spierkracht en bevordert de algemene conditie.
De Ladyline coaches geven je graag een advies hoe je jouw algehele conditie kunt verbeteren.

Tags: , , ,