‘Met mate’ eten | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Hoe doe je dat?

Gepubliceerd op: 03 juni 2016

In mijn vorige blog schreef ik nog over ‘normaal eten’, nu weer over ‘met mate’ eten. Hoeveel is ‘met mate’ precies, en hoe daar mee om te gaan? ‘Met mate’ eten is een van de weinige zekerheden van de voedingswetenschap. Als niemand té veel zou eten – naast het wel bekende ‘eet gevarieerd en beweeg’ – kampen heel wat minder mensen met overgewicht en alle gevolgen van dien. Maar helaas: ‘met mate’ eten is verdomd lastig in een omgeving waarin voedsel te allen tijde en overal aanwezig is.

Kilocalorieën

Allereerst is het handig dat je weet hoeveel energie (kilocalorieën) je nodig hebt. Dat kan op verschillende manieren. Een veel gebruikte formule is de formule van Harris&Benedict. Hiervoor heb je een viertal gegevens nodig. Geslacht, lengte, gewicht en leeftijd. Daar naast gebruikt het Voedingscentrum een tool die is gebaseerd op geslacht, leeftijd en leefstijl. Maar het kan nog nauwkeuriger. Ladyline gebruikt de ademanalyse in combinatie met de PAM (een activiteitenmeter). De uitkomsten van beide metingen samen geven een nauwkeurig beeld van jouw gemiddelde dagelijkse energieverbruik zodat wij de energieopname door voeding nauwkeurig daarop kunnen afstemmen.

Wat en hoeveel eet je

Als je weet hoeveel je kunt eten, is het ook handig om te weten wat en hoeveel je nu eet. Houdt daarom een dagboek bij waarin je dagelijks invult wat je eet en drinkt. Dat kan nog ‘ouderwets’ op papier, maar online kan dat prima met Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum. Je ontdekt zo of je voldoende voedingsstoffen en energie binnenkrijgt.

Hoe groot zijn jouw porties? In de loop der jaren zijn de portiegroottes groter geworden. We zijn die portiegroottes normaal gaan vinden en blijken niet goed meer in te kunnen schatten wat een gezonde portie is.

Verleidingen

Weersta verleidingen. Wist jij dat je per dag wel zo’n 200 voedselkeuzes maakt? Gewoonte blijkt de belangrijkste voorspeller van ongezond snacken. Welke ongezonde gewoonten heb jij? Maak een ‘als-dan’ plan, waarbij ‘als’ staat voor een situatie X en ‘dan’ voor het gewenste gedrag.

Ladyline Mind Balance

Gebruik de Ladyline Mind Balance methode als leidraad. Binnen de Mind Balance wordt de Schijf van Vijf als basis gebruikt. Dit model helpt je gezonde voedselkeuzes te maken en laat ook duidelijk zien welke producten je beter ‘niet te veel en niet te vaak’ kunt eten.

‘Met mate’ eten is dus nog niet eens zo makkelijk. De Ladyline VoedingsCoach heeft de vaardigheden in huis om je hierbij te helpen, maak eens vrijblijvend een afspraak om samen over jouw verleidingen te praten. 

Tags: , ,