Wat moet je (niet) eten tegen winderigheid? | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

We doen het allemaal!

Gepubliceerd op: 05 mei 2017

Ieder mens laat per dag minstens 15 tot 25 winden. Jij niet? Jawel, jij ook. De ronde sluitspier die de anus gesloten houdt, trekt regelmatig samen. Uit de plooien kan dan wat lucht lekken. Vaak zijn het eerder benepen, zuinige zuchtjes van die sluitspier die niemand opmerkt. Vaak is niet meer dan een luttele 10 cc. Maar sommigen onderons sturen wel twee liter aan darmgassen per dag de wereld in – en soms nog wel veel meer. Bij zo’n grote hoeveelheid is stank onvermijdelijk. Vervelend, zeker in het bijzijn van bedgenoten of collega’s. Kun je met voeding winderigheid verminderen? 

Hoeveelheid winderigheid per dag

De hoeveelheid winden die een mens per dag produceert, wordt beïnvloed door verschillende omstandigheden. Je darmbewegingen bijvoorbeeld. Maar ook voeding en de samenstelling van het microbioom, de bacteriebevolking in de darmen. Bij het afbreken van vezels komen bijvoorbeeld vrije vetzuren vrij. Vooral boterzuur geeft vaak een enorme stank. En bij het eten van kip, vlees, vis of eieren is het al niet anders. Bij de afbraak van dierlijke eiwitten ontstaan zwavelgassen. Die verspreiden de geur van rotte eieren.

Verteren van voedselresten

Sommige mensen hebben moeite met het verteren van korteketensuikers, zoals fructose in fruit, fructanen in tarwe en polyolen (suikeralcoholen) in zoetstoffen. Daarvoor wordt de afkorting Fodmap gebruikt., een verzamelnaam voor kleine koolhydraatmoleculen die slecht of niet worden opgenomen in de dunne darm en als onverteerbare voedselresten in de dikke darm en als onverteerbare voedselresten in de dikke darm terechtkomen. Daar zitten veel bacteriën, die de koolhydraatmoleculen in rap tempo opeten. Tijdens dat proces produceren ze veel gas. Het gevolg: pijn, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Mensen die hier minstens drie dagen per maand last van hebben, krijgen vaak de diagnose prikkelbare darm syndroom of PDS. En dat zijn er niet weinig: In Nederland komt het bij 5 tot 15 procent van de mannen voor, bij vrouwen zelfs bij 15 tot 20 procent. Dat verschil kan deels cultureel worden verklaard. Vrouwen schamen zich vaak voor hun klachten. Ze zijn eigenlijk te netjes: ze proberen hun winden in te houden. Maar dan worden de klachten juist heviger: de lucht kan nergens naartoe en dat veroorzaakt pijn.

Beruchte voedingsmiddelen

Beruchte voedingsmiddelen die bij deze mensen klachten veroorzaken zijn bijvoorbeeld tarwe- en roggebrood, koek en gebak, pizza, peulvruchten als bonen en erwten, kool, ui, spruitjes, appel en abrikozen. En melk en zachte kazen, want die bevatten lactose, ook een van de korteketensuikers.

Ondermeer havermout, glutenvrijbrood, aardappelen, rijst, spinazie, sla, sperziebonen, tomaat, aardbeien, bananen, kiwi’s, eieren, vlees en chips zijn arm aan fodmap’s en dus prima bij gevoelige darmen. Dat betekent trouwens niet dat je fodmap-rijke voeding altijd moet laten staan. Lucht in de ingewanden is vervelend maar niet gevaarlijk. De darmen raken er niet door beschadigd.

Schaam je niet voor scheten. Laat ze lekker vliegen. Dat lucht letterlijk op!

Tags: , ,