Tropische warmte… Wel of niet koken? Ga voor een maaltijdsalade! | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

De 5 basis ingrediënten van een gezonde maaltijdsalade.

Gepubliceerd op: 02 juli 2015

Verse groenten, vitamines, vezels: een goede maaltijdsalade heeft het allemaal. En zo’n salade is ook nog lekker fris en snel klaar. Het zit hem in de vijf belangrijkste ingrediënten.

  1. Groente

Als je in een restaurant of supermarkt voor een maaltijdsalade kiest, dan krijg je vaak een berg pasta waarin wat stukjes tomaat en bosui ronddwalen. Of de salade blijkt vooral te bestaan uit rijst met hier en daar tonijn en komkommer. Zitten er ­nauwelijks groenten in de salade, dan kun je het geen maaltijd(salade) noemen. Zorg ervoor dat je minstens 200 gram groenten per persoon in de maaltijd verwerkt.

  1. Vitamine

Zorg voor variatie. Gebruik verschillende kleuren. Eigenlijk zijn alle groenten wel geschikt om een salade mee te maken. Denk bijvoorbeeld aan paprika, mais, venkel, geroosterde aubergines of geblancheerde broccoliroosjes.

  1. Eiwitten

Eet je een salade die puur uit groenten bestaat, dan heb je na een uur ­alweer trek. Het zijn de eiwitten die een vol gevoel geven. Kies bijvoorbeeld voor ­eieren, magere kaas, gerookte kipfilet, zalm of hamblokjes.

  1. Vetten

Salades kunnen niet zonder dressing. Een klassieke vinaigrette ­bestaat uit drie delen olie en één deel azijn. Het sausje zorgt ­ervoor dat de smaken van alle ingrediënten beter ‘los­komen’ ­(zonder vet proef je de smaken minder goed). Vet hoort bovendien in een gezonde voeding en levert de vetoplosbare vitamines. Lekkere en gezonde oliesoorten voor salades zijn olijfolie, walnootolie, hazel­nootolie, koolzaadolie en druivenpitolie. Ook lekker voor in de dressing: yoghurt, mayonaise of gepureerde avocado.

  1. Smaakmakers

De beste smaakmakers zijn verse groene bladkruiden zoals peterselie, basilicum, koriander en dille. Maar denk ook eens aan eetbare bloemen, paddenstoelen, bosuitjes, geroosterde noten of geraspte Parmezaanse kaas.

Als inspiratie hebben wij alvast een Hollandse maaltijdsalade met makreel voor je.

Klik hier voor het recept.

Eetsmakelijk!

Tags: , ,