Uit eten… restaurant of snackbar? | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Wat kies jij?

Gepubliceerd op: 31 juli 2015

Misschien heb je het in de krant gelezen of op het nieuws gehoord. Eten in restaurants is vaak nog ongezonder dan fastfood.

Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Maar ook in Nederland zet de restaurantcultuur aan tot overeten.

Wanneer je buiten de deur eet, krijg je veel meer calorieën binnen dan wanneer je thuis had gegeten. Ook de hoeveelheid zout en verzadigd vet is hoger.

Tel voor-, hoofd- nagerecht bij elkaar op. Doe daar nog eens wat broodjes met kruidenboter en een paar glazen alcohol bij, dan komt een restaurantmenu zo rond de 2500 calorieën uit. Eet je een Big Mac Menu bij McDonald’s, met cola er bij en een caramel sundae toe, dan kom je op iets meer dan 1500, een kroket bij de Febo met een patatje-met en een milkshake op iets meer dan 1400 calorieën. In het restaurant eten zitten welwiswaar wat meer gezonde voedingstoffen, maar ook meer zout en verzadigd vet.

De porties in het restaurant zijn regelmatig veel groter dan dat je thuis ooit zou maken, vooral die van vlees en desserts. Je onderschat de hoeveelheid die je binnenkrijgt. Je zit langer aan tafel en je eet meerdere gangen. En je tafelgenoot moedigt je ook nog aan: kom, we nemen ook nog een toetje, gezellig. Het tikt allemaal ontzettend aan.

Behalve de portiegrootte, de menu-opbouw en de frequentie van het uit eten gaan is het ook de samenstelling van de gerechten die vaak ronduit slecht is. Heb je weleens een professionele keuken van binnen gezien? Vaak worden absurde hoeveelheden zout, boter en olie gebruikt.

Van topkeukens tot eetcafés: vlees, vis en sauzen maken de status. Groenten zijn een bijgerecht, áls je ze al krijgt. Bovendien is de weelderige Franse keuken nog altijd de standaard – het gebruik van heel veel room en boter gaat gedachteloos, bijna automatisch.

Dus bedenk de volgende keer wanneer je uit eten gaat goed wat je allemaal neemt.

  • Ga je voor een driegangenmenu? Of kies je voor een voor- of nagerecht naast het hoofdgerecht?
  • Kies je voor mager vlees of vis, gegrild, gepaneerd… de keuze ligt aan jou.
  • Bestel je wat extra groente of rauwkost?
  • Kies je voor rijst, gepofte aardappel of patat?
  • En wat dacht je van al die broodjes vooraf? Wist je dat 3 sneetjes stokbrood gelijk staat aan 1 snee brood?
  • Over het algemeen zit in nagerechten veel suiker en vet. Een kop koffie of thee is ook prima.
  • En last but not least…. Vaak eet je in het restaurant later dan dat je thuis had gedaan. Om de tijd te overbruggen, is het verstandig om nog een extra tussendoortje in te lassen. Pak bijvoorbeeld nog een stuk fruit of een schaaltje magere yoghurt, zo voorkom je dat je je te buiten gaat aan stokbroodjes en dergelijke.

De Ladyline Mind Balance is er op gericht om jou op een vanzelfsprekende manier goede keuzes te laten maken.

Tags: , , ,