Volkoren producten en gezondheid | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

'90 gram volkoren producten per dag verkleint kans op darmkanker'

Gepubliceerd op: 15 september 2017

Dat eten van volkoren graanproducten (vezelrijke producten) gezond is, dat wisten we eigenlijk wel, toch?

Deze week (07-09-2017) publiceerde nu.nl het volgende artikel, dat gaat over het verkleinen van darmkanker door het eten van volkoren graanproducten.

Volkoren producten

Het eten van volkoren graanproducten zoals zilvervliesrijst en volkorenbrood kan het risico op darmkanker verlagen. 

Dat maakt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds donderdag bekend in een nieuw rapport.

Volgens experts biedt geen enkele levensstijl garantie tegen kanker, maar wel kunnen gezonde voeding en leefstijl een rol spelen bij de preventie ervan. 

Voor het onderzoek is al het beschikbare bewijs wereldwijd naar voeding, gewicht en lichaamsbeweging in relatie tot het risico op darmkanker geanalyseerd. Onderzoekers hebben hiervoor bevindingen uit 99 studies bij elkaar gebracht. In het onderzoek ging het om gegevens van in totaal 29 miljoen mensen waarvan een kwart miljoen mensen bij wie darmkanker werd vastgesteld.

Beweging

Daaruit blijkt dat drie porties volkorenproducten per dag (90 gram) het risico op de ziekte met 17 procent kan verlagen. Ook beweging, in elke vorm, zou de kans op de ziekte verkleinen. 

Het risico wordt juist verhoogd door bewerkt vlees (ham, salami) en meer dan 500 gram rood vlees per week (rund en varken). Ook twee of meer glazen alcohol per dag en overgewicht verhogen het risico op darmkanker.  

“Darmkanker is een van de meest voorkomende soorten kanker wereldwijd. Het nieuwe rapport laat zien dat mensen veel kunnen doen om hun risico op darmkanker aanzienlijk te verlagen. De bevindingen zijn duidelijk: voeding en leefstijl spelen een grote rol bij darmkanker”, zegt Edward L. Giovanucci, prof. Voeding en Epidemiologie bij de Harvard TH Chan School of Public Health.

 Gezondheidseffecten

Het binnenkrijgen van voldoende vezels (minimaal zo’n 35 gram vezels per dag), is niet alleen belangrijk voor het voorkomen van darmkanker, er zijn meerdere gezondheidseffecten,nl.: een lager risico op verschillende vormen van kanker, een lager risico op hart en vaatziekten en het voorkomen van diabetes type 2.

Waar zitten de vezels dan in?

In volkoren graanproducten zoals in het artikel beschreven.

En mocht je nu denken en wat dan als ik geen brood lust, mag of wíl eten??

Geen probleem! Vezels zitten gelukkig niet alleen in volkoren brood of volkoren pasta.

En dus voor de niet broodeters onder ons, enkele voorbeelden van producten waar veel vezels in zitten:

Shitake (8 gram per 100 gram), frambozen (7 gram per 100 gram), linzen (20 gram per 100 gram), quinoa (5 gram per 100 gram), paranoten (10 gram per 100 gram), rode bieten(6 gram per ons) en groene groenten (9 gram per 3 ons).

Misschien denk je nu, zo dat wordt veel eten! Ja, je moet/mag veel groenten eten om aan je vezels te komen. Maar bedenk dan dat er in volkoren brood ongeveer 3,5 gram vezels per 100 gram zitten!

Heb jij meer tips nodig inzake een gezond eetgedrag?  Maak dan eens een vrijblijvende afspraak met de Ladyline Coach. 

Tags: , ,