Word je oranje als je te veel wortels eet? | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Hoe ontstaat dit verschijnsel?

Gepubliceerd op: 22 juli 2016

In de tijd dat een zonnebankbezoek net zo gangbaar was als een VHS-recorder, trof je midwinter nog weleens enthousiastelingen op straat met een ietwat oranjebruine teint. Nu mateloos zonnen en zonnebanken naar het ongezonde verdomhoekje zijn verdreven, zijn de bezitters van een oranjekleurige huid meestal het slachtoffer van iets anders. Ze eten (te) veel wortels.

In dit geval is de uitspraak ‘je bent wat je eet’ wel heel letterlijk. Wie zich als een konijn dagelijks aan enkele wortels laaft, loopt al het risico van een overschot aan vitamine A en een lichte gelijkenis met het knolgewas.

Wat doet vitamine A

Vitamine A maakt ons lichaam uit bètacaroteen dat in wortels (maar ook in diverse bladgroenten en bijvoorbeeld zoete aardappels) aanwezig is. Overtollige vitamine C plas je uit. Maar vitamine A houden we vast, dat wordt opgeslagen in het vetweefsel. De oranje verkleuring van de huid heet carotenemie. Het kan geen kwaad en mensen merken het soms niet eens op.

Vitamine A in supplementvorm kan wel schadelijke bijwerkingen hebben. Zolang de vitamine A uit voeding komt, kun je er eigenlijk niet te veel van binnen krijgen (of je moet kilo’s wortelen en kilo’s lever gaan eten). Maar met supplementen is een overdosis wel mogelijk.

Waar heb je vitamine A voor nodig

Je hebt vitamine A nodig voor je huid, botten en ogen. Mocht je nu echt te veel binnen krijgen via supplementen dan zijn dat ook de plekken waar je problemen zult krijgen. Maar dat zien we eigenlijk nooit.

De enige personen die wel goed op hun inname van bètacaroteen moeten letten zijn zwangere vrouwen. Voor een ongeboren kind is een te veel aan vitamine A schadelijk, er kunnen ernstige botvergroeiingen optreden en het kan in uitzonderlijke gevallen zelfs tot een miskraam leiden. Maar dat gaat wederom om extremen. Als een zwangere vrouw een uitgebalanceerde eetpatroon heeft, loopt haar foetus geen gevaar.

De oranje verkleuring van de huid is dus vooral een kwestie van esthetiek. Eet je veel wortels en heb je soms een ietwat oranjebruine teint… besluit in elk geval te minderen met de wortels.

Wil je meer tips over vitamine gebruik? Maak dan eens een afspraak met een van onze coaches.

Tags: , ,