Decemberstress? Denk ook aan jezelf!

Bewust genieten in de decembermaand

Gepubliceerd op: 10 december 2017

December is waarschijnlijk de meest drukke maand van het jaar. De maand met de meeste stress; decemberstress. Het is natuurlijk de belangrijke feestmaand van het jaar en dat is te merken aan je agenda. Sinterklaasvieringen, kerstborrels etc.


Hoe zorg je ervoor dat je bewust kunt genieten? En vooral ook nog  tijd voor jezelf hebt?

“Belangrijk is om de juiste balans te vinden. Zeker in zo’n drukke feestmaand, vol decemberstress!” zo vertelt Petra, een van de coaches binnen Ladyline. “Zorg er bijvoorbeeld voor dat je voldoende slaapt en ook genoeg tijd vrijmaakt voor actief zijn, bewegen. Loop ‘s avonds na het eten nog een blokje om voordat je op de bank ploft. De bank zit dan lekkerder en dat kopje thee smaakt veel beter!”

Wat kun je zoal doen om meer tijd voor jezelf te vinden?

We zetten een aantal manieren voor jou op een rijtje:

  1. Ga offline
  2. Plan ‘me-time’ in
  3. Ga aan de wandel
  4. Leer ‘nee’ zeggen
  5. En je kunt naar Ladyline komen, net als Janine, Jolanda en Maartje die hieronder vertellen hoe zij ondanks alle drukte in hun leven toch ontspanning vinden.


Tip 1: Ga offline

Ook wel ‘digitaal detoxen’ genoemd. Sinds we bijna allemaal een smartphone hebben krijgen we steeds meer prikkels te verwerken. En eigenlijk kunnen we dat helemaal niet aan. Vraag maar een aan iemand hoe het gaat, ‘druk’ is dan vaka het antwoord.
De website van Mens & Gezondheid vertelt dat je een digitale detox gestructureerd moet aanpakken. Het moet vanzelfsprekend worden dat je niet altijd online bent, zo vind je uiteindelijk de juiste balans.

decemberstress

Decemberstress? Even afschakelen: Me-Time!

 

Tweede tip: Plan ‘me-time’ in

Plan tijd voor jezelf in. Dat klinkt heel logisch, wat dat doe je toch al? Je gaat sporten, je spreekt met je vriendinnen af. Maar plan je ook echt tijd voor jezelf in? En dat wil zeggen, een moment voor jezelf, zoals een heerlijk ontspannen bad of het lezen van een boek of tijdschrift.

Vooral als je kinderen hebt is het soms lastig om dit soort momenten in te plannen. Er blijft minder tijd over voor jezelf, want naast je drukke baan wil je je kinderen ook voldoende aandacht geven. Volgens de website opvoeden.nl zorgt meer tijd voor jezelf ervoor dat je je beter voelt meer kunt opspannen bent, wat ook weer voor je kinderen fijn is (bron).

Ga aan de wandel, onze derde tip

Gezondheidsnet vertelt ons dat je hart en longen sterker worden en je geheugen beter als je dagelijks een half uurtje wandelt. Ook wordt je humeur en beter van en het is goed voor de lijn. Gemiddeld verbrand je met een uur wandelen zo’n 240 kcal! (bron)

 

Decemberstress

Even een ommetje maken, heerlijk om te ontstressen.

 

Tip 4: Leer ‘nee’ zeggen 

Uit een onderzoek van tijdschrift Viva blijkt dat 60% van de vrouwen het lastig vindt om ‘nee’ te zeggen. Door constant klaar te staan voor anderen blijft er minder tijd over voor jezelf. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 61% van de vrouwen leuk en aardig gevonden wil worden, en daarom geen ‘nee’ zegt. Dat zorgt op lange termijn voor stress en in de ergste gevallen kan het uitmonden in een burn-out.


Deze vrouwen vinden ondanks alle drukte in hun leven toch ontspanning

Janine: “Ik heb het erg druk met de mantelzorg van mijn moeder. Twee keer per week ga ik naar Ladyline voor de behandeling compressietherapie. Deze momenten zorgen voor een moment van rust, waarin ik even tot mezelf kan komen. Een half uurtje heerlijk ontspannen zorgt ook nog eens voor een betere doorbloeding in mijn benen. Hierdoor heb ik ‘s avonds en in nachten geen rusteloze benen meer!”

Jolanda: “Door mijn reuma is het voor mij is het belangrijk om de juiste begeleiding te krijgen. In deze koude periode vind ik het heerlijk om eerst op te warmen in de Ozon cabine. Dit zorgt voor een mooi resultaat tijdens het afvallen, ik merk dat mijn huid verbetert.” Zeker voor mensen met reuma of fybromyalgie is de warmte erg fijn, vult Ladyline specialiste Diana aan.

Jolanda: “Ik merk dat ik nu veel bewuster wordt van mijn lichaam…”

Jolanda gaat verder: “En de coaches bij Ladyline motiveren mij om door te gaan. Ze voelen dit heel goed aan! Ik zou iedereen afraden om crashdiëten of shakes te gebruiken bij het afvallen. Ik heb dit vroeger ook gedaan en uiteindelijk alleen maar een jojo-effect ervaren. Ik merk dat ik nu veel bewuster wordt van mijn lichaam en stap voor stap mijn leefstijl aanpas.’

Maartje: “Door de oefeningen in de warmtecabine voelde ik me al snel lekkerder in mijn vel. Ik vind het bewegen in de warmte heerlijk! Het liefst zou ik zo’n cabine thuis willen hebben, maar dan om er alleen in te liggen haha. Mijn afslankkuur is een investering in mezelf. Twee keer per week doe ik de figuurcorrigerende oefeningen en elke drie weken is er een tussentijdse meting. Ik loop goed voor op schema, maar ik ben er nog niet!”

Maartje vindt zondigen lastig. Door het schuldgevoel. “Qua voeding betrap ik me erop dat ik me in deze periode schuldig voel als ik wat meer snoep. De verleidingen zijn ook zo groot! De coaches van Ladyline helpen me hiermee om te gaan. Dan geniet ik er meer van.”

Wil jij ook tijd voor jezelf vinden, ondanks decemberstress?

Een nieuw begin heeft geen startdatum. Stel daarom niet uit tot na 1 januari en kom eens langs bij een Ladyline filiaal in jouw regio. Je kunt via deze link een vrijblijvende kennismaking plannen.