Brood, een ware dikmaker | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Gepubliceerd op: 20 augustus 2019

Afvallen, daar past geen boterham bij? Of toch wel?

Brood heeft de afgelopen jaren last gehad van fabels dat het dik zou maken. Van tijd tot tijd duiken de berichten weer in de media op. Is brood eigenlijk wel zo’n dikmaker, of ligt het toch een stuk genuanceerder?

Wat voor goeds doet brood eigenlijk voor je?

Vooropgesteld: we hebben het over volkorenbrood. We bespraken de pluspunten van brood al eens in een eerder artikel, met de titel ‘Moet je nu wel of geen brood eten?‘.

Hoogleraar Robin Peeters benoemde de gevaren wanneer we brood links laten liggen. Met name voor zwangere vrouwen. Wanneer je geen brood eet, krijg je waarschijnlijk onvoldoende jodium binnen. Jodium is belangrijk voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.

In het AD stond op 19 augustus 2019 ook een interessant artikel over het onderwerp ‘Is brood écht een dikmaker?’.

Jodiumtekort heeft ernstige gevolgen

Bij een jodiumtekort gaat de schildklier trager werken en opzwellen (krop). Bij kinderen leidt jodiumgebrek tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen en bij een groot tekort tot dwerggroei.

Een jodiumtekort komt alleen voor als iemand weinig of geen brood eet, ongejodeerd of biologisch brood eet en ook geen gejodeerd keukenzout gebruikt.

Zijn er alternatieven voor brood, waarmee een jodiumtekort voorkomen wordt?

In zuivel – zoals yoghurt, ook een geliefde keuze voor ontbijt of lunch – zit ook jodium, maar veel minder dan in brood. Om voldoende jodium binnen te krijgen, zou je zes sneetjes per dag moeten eten. Dit staat gelijk aan 14 glazen melk of 8 eieren, maar dat neemt natuurlijk niemand. Brood is dus verreweg de makkelijkste manier om jodium binnen te krijgen.

Voedingsvezels

Brood als bron van vezels

De winkelschappen staan vol met hippe granen als bulgur, quinoa en – helemaal terug van weggeweest – havermout. Ze zitten vol met vezels en andere belangrijke voedingsstoffen. Kies als het kan voor producten met een volkorenvariant. Volkorenproducten zijn namelijk gemaakt van hele (vermalen) graankorrels en bevatten de meeste vezels. Wil je hier meer over lezen? Klik dan hier om het artikel ‘Granen…. volkoren graag!’ te lezen.

Dagelijkse hoeveelheid vezels

Het advies is om dagelijks 30-40 gram vezels te eten, met name afkomstig uit volkoren graanproducten, groenten en fruit. Vezels zorgen ervoor dat je darmen optimaal werken en ze dragen mogelijk bij aan een gezond gewicht omdat je langer een vol gevoel houdt. Bovendien verminderen vezels de kans op hart- en vaatziekten.

Is brood dan een dikmaker?

Nee, absoluut niet. Het weglaten van brood werkt eerder nadelig, ook voor je gezondheid. Een snee brood is ongeveer 100 Kcal. Daar zit ’t dus ook niet in. Wel in beleg. Zoet beleg is natuurlijk echt een uitzonderingsproduct.

Ook als het om de koolhydraten gaat… zouden de koolhydraten in brood dan dik maken? In diverse koolhydraatvrije en -arme dieetvormen wordt brood weggelaten. Slim is dat omwille van de eerder besproken redenen niet. En voor je gewicht?

Je koolhydraatinname beperken, daar is niks mis mee. Welke koolhydraten? De snelle suikers, zoals je die vindt in snoep, maar ook in veel producten vrijwel onzichtbaar toegevoegd. Onze tip: gebruik de Ladyline app en scan producten (streepjescodes) om de ingrediënten te kunnen beoordelen. Vers is natuurlijk helemaal goed, daar hoef je ook geen streepjescode van te scannen!

Hoe kun je dan het beste jouw koolhydraten beperken?

Jouw inname van koolhydraten beperk je door:

  • Alert te zijn op onnodig toegevoegde suikers;
  • Regelmatig te eten, zodat de zoetbehoefte uitblijft;
  • Niet meer te eten dan dat jij volgens de energiebalans nodig hebt;
  • Alcoholische dranken, snoep en (zoet) gebak tot een minimum te beperken.
Zoetigheid maakt dik

En daar hoef je brood dus niet voor te laten. Moet je elke dag volkorenbrood eten? Nee hoor. Afwisseling is fijn en ook heel gezond. Een keer zuivel als ontbijt, of een keer een smoothie met zuivel en groenten. Waarom niet?

Voor gezond voedingsadvies kom je naar Ladyline

Wanneer je graag op een normale manier wilt kunnen eten, zonder extreme maatregelen, maar wel met blijvend effect, neem dan contact met ons op. In een vrijblijvend gesprek kunnen we jouw voedingsgewoonten en de mogelijkheden bij Ladyline bespreken.