De broodtrommel | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Wat doen we er allemaal in?

Gepubliceerd op: 28 augustus 2015

De vakantie is bijna voor iedereen voorbij. Zo ging vandaag mijn oudste weer voor het eerst na de zomervakantie naar school. De rugtas is weer van de kapstok gehaald en de broodtrommel uit het keukenkastje. Maar wat geef ik mijn kind mee naar school?

Het belangrijkste is dat je kind genoeg energie heeft om zich de hele dag te concentreren op school en te spelen met vriendjes. Zorg daarom voor een goed gevuld lunchpakket dat ook nog eens gezond is. Maak een pakket waarvan je weet dat ze het lekker vinden én waar ze de dag mee doorkomen. Die boterham met hagelslag hoeft dus niet plotsklaps te verdwijnen uit het trommeltje, maar zorg voor balans tussen hartig en zoet.

Probeer ook dagelijks af te wisselen en zorg dat er elke dag weer een verrassing in de lunchbox zit, dat maakt de grote pauze een speciaal moment: even snel kijken wat mama heeft meegegeven.

En voor je kind misschien wel het allerbelangrijkste: een mooi broodtrommeltje. Maak er een moment van. Ga samen shoppen om die gloednieuwe broodtrommel en beker voor het nieuwe schooljaar te scoren.

Fruit en groente zijn ideaal voor het 10-uurtje. Maar ook een volkoren of bruine boterham, volkoren knäckebröd of een krentenbol zijn geschikt.

Het lunchtrommeltje kan een puzzel zijn: het moet lang lekker en goed blijven. Zeker in de zomer zonder koelkast sta je voor een uitdaging.

4 tips:

 • Gebruik een stevige, goed sluitende broodtrommel.
 • Geef geen snel bederfelijke vleeswaren zoals rosbief, fricandeau of filet american mee. Ham of kipfilet is beter.
 • Maak brood met kaas een dag van te voren klaar en leg het in de vriezer. Wanneer je het dan meegeeft naar school is het tegen de lunch ontdooid en is de kaas niet zweterig.
 • Zoet beleg zoals halvajam of appelstroop wordt minder snel ‘vies’ dan hartig beleg.

 

Een paar originele broodtrommels voor de lunch op school:

Dag 1

Wraphap: (volkoren)wrap belegd met een halve gegrilde paprika uit pot en 1 magere knakworst. Oprollen en servetje omheen.

Dag 2

Broodlolly: besmeer 2 boterhammen met halvarine en snijd de boterhammen ieder in 6 stukjes. Neem 2 houten stokjes en prik de stukjes boterham erop om en om met sla, een halve appel met schil in plakjes en een plak 30+ kaas (ook in 6 stukjes gesneden).

Dag 3

Zure bam: volkoren bagel belegd met halvarine, een plakje 30+ kaas en augurkjes.

Dag 4

BB-king: boterham banaan. Rol met de deegroller en volkoren boterham plat, besmeer de boterham met halvarine en leg er een hele banaan in. Rol het geheel op en doe hem in de lunchtrommel.

Dag 5

Tripple sandwich: stapel 3 volkoren boterhammen op met beleg er tussen, bijvoorbeeld halvarine, (halva)jam en kaas of kipfilet en peer. Stapel het op en snij er driehoekjes van, steek er een leuk vlaggetje in.

En om een feest van het eten op school te maken…. Nog 9 ideeën:

 • Werk met vrolijke kleurtjes.
 • Gebruik een kleurrijk bakje om bijvoorbeeld rauwkost, fruit of nootjes in te doen. Voor sommige stukken fruit heb je speciale bakjes in de vorm van het fruit, zoals appel, banaan en kiwi.
 • Leg een servetje op de bodem van de lunchtrommel of wikkel er een om de boterham.
 • Vouw een blaadje bakpapier of inpakpapier om de boterham heen. Je kan er een figuur uit knippen of uit laten knippen door je kind. Denk aan een zon, een dier, een auto of een letter.
 • Gebruik een leuk prikkertje om de boterhammen bij elkaar te houden.
 • Stop een lief briefje in de broodtrommel.
 • Probeer een andere manier van snijden van het fruit, de rauwkost of de boterham. Denk aan letters en dieren. Let er op dat je niet te veel verspilt.
 • Varieer met volkoren broodsoorten: boterham, pistolet, bagel, bolletje…
 • Versier met stift het fruit: een dolfijn op de banaan, een gezicht op het mandarijntje of een egel op de kiwi

Ik ben benieuwd hoe de broodtrommel van jouw kind er morgen uitziet!

Tags: , ,