December...Feestmaand | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Herkenbaar?

Gepubliceerd op: 04 december 2015

Ja…. Het is weer zover… de laatste maand van het jaar… de maand met alle feestjes. We beginnen met Sinterklaas, en dit feest is dan ondertussen al een paar weken bezig. Of moet ik zeggen maanden. De pepernoten liggen eind augustus immers al in de vakken van de supermarkt. Sinterklaas is nog niet voorbij of kerst en Oud en Nieuw staan al voor de deur. Af en toe nog een verjaardag tussendoor…. Tja, december…. Wordt dus niet voor niets de Feestmaand genoemd.

Ik blik even terug naar het begin van dit jaar. 2 januari om precies te zijn. Net zoals mijn buurvrouw, mijn tante, een kennis, en de vriendin van de broer van een vriendin… en ga zo maar door… had ik weer een goed voornemen, In 2015 zou ik het echt gaan waarmaken…. 10 kilo afvallen.

Het begon allemaal best goed. Ik was in het begin ook super gemotiveerd. Misschien kwam dat ook wel omdat ik in mei al op vakantie zou gaan en dan weer in mijn bikini moest. En het liefst zonder al die rolletjes, dat snap je natuurlijk wel…

Tijdens de vakantie liet ik het allemaal een beetje los, want tja, ik wilde ook genieten natuurlijk. Een ijsje hier, een drankje daar…. Maar dat betekende dat ik na de vakantie toch weer wat zwaarder was dan toen ik vertrok.

Dus na de vakantie ging ik er weer met volle moed tegenaan. Ben ook nog gaan sporten, want dat deed ik eigenlijk ook te weinig. Gestaag viel ik verder af.

Maar ja… in de zomer veel gebarbecued, een boel feestjes met de nodige drankjes… dus daar ging ik weer….

10 kilo eraf….. kost op deze manier best veel tijd. Maar nu….. wanneer ik dit schrijf is het 30 november 2015…. Zijn die 10 kilo’s er eindelijk af! Mijn dag kan niet meer stuk. De zon schijnt vandaag dan wel niet, maar bij mij straalt ie….

Totdat ik zojuist op de kalender keek en ik zag dat het morgen 1 december is…. het angstzweet brak mij uit… Nee… nu al???? Is het nu al weer december? December staat bij mij gelijk aan FEESTMAAND. Een maand die vol staat met feestjes en dat staat dan weer gelijk aan hapjes en drankjes en tja dat staat dan weer gelijk aan extra kilo’s.

Bijna een heel jaar ben ik er mee bezig om de kilo’s er af te krijgen. Dan zijn ze er af en dan is die maand er weer dat al die kilo’s er weer bij op komen.

Moest ik het nu weer laten gebeuren? Nee…

Een vriendin van mij gaat al een tijdje naar Ladyline. Hoor van haar positieve verhalen. Dus ik heb ook maar eens gebeld. Morgen heb ik een intake. Ik kan niet wachten… Heb ze gelijk verteld van mijn probleem met de decembermaand. En gelukkig hadden ze alvast wat tips voor mij die ik hier graag deel.

  • Luister naar je lichaam. Stop met eten als je voldaan bent. Ik voel mij altijd zo vervelend wanneer ik te veel heb gegeten. Het is gewoon een domper op de feestvreugde.
  • Minder gangen en kleinere porties. Eigenlijk houd ik helemaal niet van toetjes, waarom neem ik ze dan wel altijd? Ik kan natuurlijk ook voor een kop koffie of thee kiezen. En dat geldt ook voor die kerstkransjes die ik in huis haal omdat er misschien nog wel visite zou kunnen komen. Maar als puntje bij paaltje komt, dan zijn die koekjes allang op voor dat er überhaupt bezoek is geweest.
  • Houd je gewone ritme aan. Een maaltijd overslaan zodat ik op een ander moment meer kan eten, dat was de gewoonste zaak. Ik sloeg bijvoorbeeld het ontbijt over, zodat ik tijdens de lunch meer van al die lekkere hapjes kon eten. Maar ja, voordat de lunch begint krijg je natuurlijk al trek en zo snaaide ik toch al weer het nodige weg. En ik weet zeker dat het dan geen stuk fruit of een belegde boterham zou zijn geweest….
  • Verzin overheerlijke, caloriearme recepten. Ik schuif meestal gewoon ergens aan. Maar ben jij degene die het kerstdiner moet verzorgen, surf dan eens rond op internet. Er zijn genoeg recepten te vinden die je ook met kunt maken met magere ingrediënten. Vervang volle ingrediënten door magere soorten en voeg minder suiker toe.
  • Bewust kiezen in het restaurant. Als ik uit eten ga, kijk ik nergens naar en kies ik wat ik lekker vind. Geen idee of er dan veel of weinig kcal in zitten. Maar wat blijkt: Gerechten met witte vis bevatten vaak minder calorieën dan gerechten met rood vlees. Witte sauzen (met room) zijn vaak calorierijker dan rode sauzen, en gebonden soepen bevatten meer calorieën dan heldere. Kies liever voor fruit na, of een vers kopje koffie of thee. Je kunt je toetje natuurlijk ook delen.
  • Kleine happen, kleine slokjes. Mijn vrienden zeggen altijd dat ik eet alsof ik de trein moet halen. En dat klopt ook wel… ik schep het achter elkaar naar binnen zonder nu echt van de maaltijd te genieten. Het blijkt dat je sneller vol voelt als je alleen al met een kleine lepel eet of uit een klein kommetje. De hersenen krijgen namelijk meer smaakprikkels te verwerken. Misschien moet ik dus maar eens voor kleinere glazen en kleinere borden gaan kiezen.
  • Beweeg. Normaal beweeg ik al niet eens zo heel veel. Maar tijdens de feestdagen is de kans nog groter dat ik lekker op de bank hang en een goede film kijk. Maar misschien moet ik maar eens een mooie winterwandeling of een fiets- of schaatstocht gaan maken.

Ik ga het dit jaar maar echt eens heel anders doen samen met Ladyline. Dit keer ben ik de decembermaand de BAAS! Jij ook?

 

Tags: , , , ,