Eet je sterk… | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

…maar loop zelf even naar de keuken...

Gepubliceerd op: 05 februari 2016

Spieren die je niet gebruikt, verdwijnen als sneeuw voor de zon. Voor gezonde spieren moet je eiwitten eten én veel bewegen. Kortom “Eet je sterk, maar loop zelf even naar de keuken”.

Acht biefstukken, anderhalve kilo rundvlees op een snijplank. Dat is het gewicht aan spiermassa dat gezonde mensen verliezen als ze een week verplicht bedrust moeten houden. Dat is puur het effect van niet bewegen.

Bewegen is de makkelijkste manier om gezond te blijven. Zitten is het nieuwe roken. Dat geldt voor iedereen, van jong tot oud.

Spieropbouw

Dagelijks wordt in ons lichaam 1 tot 2 procent van alle spierweefsel afgebroken en weer opgebouwd. Dat betekent dat de arm waarmee je nu schrijft over twee of drie maanden geheel vervangen is. En dat gebeurt bij iedereen, of je nu 16 of 86 bent. Het is wel heel apart dat je er niets van merkt. Je krijgt het pas in de gaten als het misgaat. Want voor het continue opbouwen van spiereiwit is fysieke inspanning nodig.

Misschien heb je wel eens je been gebroken. Eerst heb je het idee dat het gips te strak zit. Je hebt jeuk, maar je kan er niet bij. Maar drie dagen later is het gips al zo ruim dat je je hand ertussen kunt steken. Nee, het gips is niet opgerekt, het zijn de spieren die verdwijnen.

Beweging en voeding

Beweging en voeding zijn continu nodig om de spiermassa in stand te houden. Komt daar iets tussen, dan zie je al snel de gevolgen: denk aan astronauten die na een langdurig verblijf in de ruimte bij terugkeer op aarde niet meer kunnen lopen. Dat komt voornamelijk door het verlies van spierweefsel. Hetzelfde gebeurt als je stopt met eten. Dan teer je ook heel snel weg. Eet je te weinig en beweeg je juist veel, dan ontstaat er een tekort aan eiwitopbouw.
Voeding bepaalt voor een groot deel wat het lichaam doet, maar het hangt af van iemands lichamelijke inspanning hoe dat uitwerkt.
Bewegen zorgt ervoor dat een eiwitrijke maaltijd ook daadwerkelijk benut wordt voor de spiergroei. Het is alsof de bakstenen die arriveren op de bouwplaats zelf de bouwvakker bellen om in de muur gemetseld te worden.

Bewegen en afvallen

Wil je afvallen of juist aansterken na een operatie of ziekbed, bij Ladyline ben je aan het juiste adres. Naast dat je tweemaal per week beweegt in de verwarmde cabine, adviseren wij een gezonde eiwitrijke voeding. Succes verzekerd!

Tags: ,