Eten met plezier | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Eet jij met plezier?

Gepubliceerd op: 29 september 2017

Je kent het wel…. De eerste hap die je neemt van iets lekkers… Je proeft die verfijnde chocoladesmaak het intensiefst, je voelt het smeltende ijs op je tong het meest overweldigend. Elke volgende hap, ook nog steeds wel lekker, levert een minder grote bijdrage aan het genieten. Dit is de wet van het afnemend genot. En ga je door met eten, en neem je dus te veel, dan is ‘mwah’ het gevoel dat na de maaltijd overblijft. Wat je dus moet doen, is de juiste portie nemen. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want als ik al dat lekkers voor mijn neus heb staan, dan laat ik mij maar al te vaak leiden door gedachten aan meer, meer, meer.

Wist je dat genieten positieve dingen doet voor ons eetpatroon? Genot, verzadiging en ontspanning zijn namelijk met elkaar verweven. Wanneer je geniet van voedsel maakt je lichaam chemicaliën aan die het signaal van ‘genoeg’ naar de hersenen sturen. Zo weet het eetsysteem dat het kan stoppen met ‘meer willen’. Dan voel je je verzadigd en kom je tot rust.

Om je te helpen om de optimale portie te nemen, hebben we hier zes tips voor je:

 1. Scherp je zintuigen.

  Houd je zintuigen goed in conditie door ze veel te gebruiken. Want onze zintuigen zijn cruciale instrumenten als het gaat om genieten. Eet bijvoorbeeld in het donker: het zal je verbazen wat je dan allemaal opvalt.

 2. Ontdek de nasmaak.

  Als je denkt dat een hap van je maaltijd op en weg is, begint het eigenlijk pas. De nasmaak van een klein beetje voedsel kan heel intens zijn en je kunt er veel langer van genieten dan je zou verwachten. Wie daar aandacht voor heeft, wordt zeker beloond met meer genot uit minder eten.

 3. Eet zonder afleiding.

  Als je eet en er tegelijk televisie bij kijkt of whatsappt, merk je eigenlijk niet wat je proeft of welk effect het voedsel op je lichaam heeft. Je krijgt ook al heel snel weer trek. Je eet later ook substantieel meer tussendoortjes dan wanneer je aandachtig had gegeten. Eet je gezellig samen met anderen? Pauzeer dan af en toe tijdens het gesprek om na te gaan of je al genoeg hebt.

 4. Word een eet snob.

  Train jezelf in fijnproeven, zodat je steeds meer dat eten kunt kiezen wat je echt heerlijk vindt. Test af en toe etenswaren systematisch op geur, smaak, uiterlijk, mondgevoel. Probeer niet te denken, maar vooral open en nieuwsgierig waar te nemen. Wie weet waardeer je je favoriete koekje dan nog meer. Of misschien vind je het snoep dat je altijd gedachteloos eet, eigenlijk helemaal niet zo lekker.

 5. Vermijd extreme honger.

  Sla geen maaltijden over. Als je hongergevoel te hoog oploopt, ben je minder goed in staat tot het maken van een weloverwogen, rustige keuze op het moment dat er een eetmoment aanbreekt. Je kunt dan alleen nog maar bunkeren en dat gaat heel slecht samen met genieten of met het bepalen van een goede portie. Honger is trouwens ook niet goed voor je portemonnee: uit onderzoek blijkt dat het kooplustig maakt.

 6. Eén tegelijk.

  Trek in iets lekkers? Gun jezelf dat dan – maar leg er ééntje of een klein schepje tegelijk van in een schaaltje of bakje. Zie je een mini-hoeveelheid eten voor je, dan werkt dat als een natuurlijke rem op je eetgedrag. Het nodigt onbewust uit om met meer aandacht te kijken en te proeven. Meer pakken kan altijd nog.

Met deze tips helpen wij je misschien al een beetje op weg. Lukt het niet in je eentje? Bij Ladyline ga je samen met jouw coach de strijd tegen de kilo’s aan. Maar uiteindelijk neem je zelf de regie over jouw eetgedrag. Niets moet, alles mag. Maar je wilt niet langer te veel eten.

Tags: , , ,