Kan een gezonde voeding een depressie tegengaan? | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Wat zeggen de feiten?

Gepubliceerd op: 07 april 2017

We weten dat we wanneer we gezond eten, beter beschermd zijn tegen ziektes als hartklachten, kanker en diabetes, maar hoe zit het met ons brein? Kan een bepaalde voeding een depressie tegengaan? 

Er is een overduidelijk verband tussen depressie en overgewicht. Wanneer je kampt met een depressie, dan heb je bijna 60 procent meer kans op het krijgen van fors overgewicht. Heb je obesitas dan heb je 55 procent meer kans op een depressie.

Depressie en voeding

Heb je een depressie dan ben je vaak minder lichamelijk actief en let je minder op gezonde voeding. Andersom geldt dat onvrede over een te dik lichaam en het gevoel daardoor uitgesloten te worden, kan leiden tot depressieve klachten. Maar mogelijk spelen ook biologische mechanismen een rol. De toenamen van lichaamsvet en de consumptie van veel en ongezond voedsel kunnen bijvoorbeeld hormonale veranderingen en kleine ontstekingen in het lichaam veroorzaken, die mogelijk van invloed zijn op het ontstaan van depressieve symptomen.

Beschermende stoffen in voeding

Maar zouden er ook beschermende stoffen in onze voeding zitten die depressieve mensen te weinig binnen krijgen? Vitamine D is bijvoorbeeld de bouwsteen van neurotransmitters, de boodschapperstofjes in de hersenen. En visvetzuren zijn van belang voor de bouw van celmembranen. Verklaart dat waarom mensen met een mediterraan eetpatroon (veel groente, fruit, olijfolie, noten) minder vaak depressief zijn en fast food-liefhebbers vaker? En waarom krijgen mensen met een laag gehalte aan vitamine B vaker de diagnose depressie en mensen die veel calcium eten weer niet?

Onderzoek

MooDFOOD heet het Europese project dat gaat uitzoeken of er een verband is tussen voeding, overgewicht en depressie en welke mechanismen daar mogelijk een rol bij spelen. Er zijn 1000 deelnemers. Getest wordt wat het effect is van regelmatige voedingsadviezen en of een dagelijkse pil met vitamines en mineralen een meerwaarde heeft. Een deel van de groep krijgt een placebopil. Er wordt bijgehouden wie last krijgt van depressieve symptomen.

In de pil zitten naast visvetzuren en vitamine D ook calcium, selenium en vitamine B11. Over twee jaar moet een analyse van de gegevens duidelijk maken of gezonde voeding of de ingrediënten in de pil een depressie kunnen voorkomen.

Ladyline adviseert altijd een gezonde voeding of je nu wel of geen overgewicht hebt.

Tags: , ,