Gourmetpret | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Wat doe ij met Kerst?

Gepubliceerd op: 09 december 2016

Sinterklaas is al weer terug naar Spanje en wij maken ons alweer op voor de kerstdagen. Maar ja, we willen het dan ook graag allemaal goed doen of als het even kan perfect! Het woord ‘kerststress’ staat nog niet in het woordenboek, maar ik vraag mij wel af hoe lang nog? 

Kerst is voor velen de gezelligste tijd van het jaar en gezelligheid gaat nu eenmaal hand in hand met lekker eten en drinken. Elk jaar wordt het aanbod in de Nederlandse winkels uitgebreider en bijzonderder en we zijn dan ook collectief bezig onszelf in culinair opzicht te overstijgen.

Kerststress

Voor mij als diëtist is dit ook de mooiste tijd van het jaar. Toch slaat ook elk jaar rond de kerstperiode bij mij, net zoals bij velen de al eerder genoemde kerststress genadeloos toe. Niet dat koken op zichzelf zo moeilijk is, maar met kerst leggen we met z’n allen de lat nu eenmaal hoger.

Niemand eet dan gewoon macaroni met ham en kaas. Creatieve 5-gangen menu’s worden vaak al weken van tevoren strategisch uitgedacht. En daags voor het kerstdiner heeft degene die keukendienst heeft amper tijd om zelf even een boterham te eten tussendoor.

Gourmetten

Het is dus eigenlijk helemaal niet gek dat wij Nederlanders zo houden van gourmetten.. want als je gourmet, dan heeft de kok ook een relaxte dag. Je kunt namelijk alles voorbereiden en al helemaal klaarzetten. De sausjes in gezellige schaaltjes, vlees en groente gesneden zodat iedereen tegelijkertijd rustig aan tafel kan zitten. Maar wat ik het allerleukste vind aan gourmetten is het feit dat iedereen aan tafel zijn of haar eigen chef-kok is. Gourmetten is vooral ook voor kinderen een geweldige manier om te ontdekken hoe leuk koken is.

Gourmettips

Ga jij ook gourmetten? Misschien heb je iets aan deze tips:

  • Groenten zoals broccoliroosjes, sugarsnaps en spruitjes kan je het beste even voorkoken en daarna koud afspoelen. Doordat je ze heb voorgekookt (geblancheerd) kan je aan tafel vervolgens gemakkelijk opbakken.
  • Gourmet is niet alleen vlees en sausjes. Denk voor je boodschappen gaat doen ook aan de typische kerstuitstraling. Breng kleur op tafel, werk bijvoorbeeld met rood en groen; partjes groene en rode appels met schil, rode en groene paprikapreepjes.
  • Vlees kan je voordat je aan tafel gaat al bedekken met een beetje olie. Dit heeft 2 voordelen; het droogt minder uit en ziet er mooi glanzend uit op tafel, en je hoeft geen extra olie meer in jouw gourmetpannetje te gieten als je gaat bakken.

Wil je toch liever een traditioneel viergangendiner op tafel zetten met Kerst?
Vraag dan bij de Ladyline Coach het Kerstmenu 2016 aan.

Tags: , , ,