Hoe vaak moet jij? | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

De "grote boodschap" nader bekeken.

Gepubliceerd op: 02 september 2016

De één is de hele dag nog niet geweest en de ander loopt wel drie keer per dag naar het toilet voor een grote boodschap. Veel mensen denken: één keer per dag is normaal en alles wat daarvan afwijkt niet.

“Poepgewoontes” vinden doorgaans plaats achter gesloten deuren maar een beetje interesse over het wel en wee van onze darmen is niet verkeerd.

Uit een recent onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen waaraan duizenden vrijwilligers meededen, blijkt dat het merendeel één à twee keer per dag voor een grote boodschap het toilet bezoekt. Maar er zijn ook aanzienlijke minderheden die wat minder vaak of juist vaker het toilet bezoeken.

Frequentie en kleur

De frequentie van de ontlasting zegt weinig over de gezondheid. Tenzij het om extremen  gaat, zoals bij diarree of verstopping.

Hoewel de frequentie weinig uitmaakt, is het wel goed om af en toe een blik te werpen op de eigen ontlasting. Onder het motto ‘Kijk achterom!’ adviseert de MaagDarmLeverStichting te letten op onder meer slijm en bloed in de ontlasting of met een witgele of juist pikzwarte kleur. De oorzaak daarvan kan onschuldig zijn, maar het is wel raadzaam de huisarts te bezoeken.

Het onderzoek

De onderzoekers ontdekten genen die een rol spelen bij de verschillen in frequentie van toiletbezoek. Genen die betrokken zijn bij de manier waarop het lichaam omgaat met niet-lichaamseigen stoffen zoals voedsel en medicatie, en genen die de elektrische stimulatie van zenuwen en spieren regelen die organen aansturen als het brein, hart en darmen. Uit eerdere studies bleek al dat mensen met het prikkelbare darmsyndroom soms een foutje hebben in die laatste groep genen, wat hun darmklachten zou kunnen verklaren.

Levensstijl, zoals voeding, alcoholgebruik en beweging, is verantwoordelijk voor de overige variatie in de toiletbezoek frequentie voor de grote boodschap. Dit zou ook de verschillen tussen mannen en vrouwen kunnen verklaren.

De coaches van Ladyline helpen je graag bij het ontdekken van een gezonde levensstijl om je lichaam maximaal te laten werken.

Tags: , , , , ,