Is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag? | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Wat denk jij?

Gepubliceerd op: 28 oktober 2016

Ken je de uitdrukking ‘ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar’? Heel lang hebben we gedacht dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Maar is dat wel zo?

Elke maaltijd is een kans om iets te eten wat bijdraagt aan een gezond eetpatroon, maar het maakt niet uit of je dat om zeven uur of om tien uur ’s ochtends doet. Natuurlijk is het verstandiger om de dag te beginnen met een gezond ontbijt, in plaats van een ongezond croissantje op het station. Maar als je geen honger hebt, is het niet nodig om ’s ochtends vroeg met tegenzin het ontbijt naar binnen te werken; neem het gewoon mee voor een uurtje later.

Wat zegt de wetenschap er eigenlijk over?

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat het overslaan van het ontbijt ongezond is. Wanneer je elke dag ontbijt blijkt wel dat je gezonder bent en een lagere BMI hebt. Maar dat wil niet zeggen dat dit komt doordat je ontbijt. Het kan ook zijn dat gezondere mensen door hun bewustere leefstijl al vaker ontbijten.

Wie was er eerder: de kip of het ei?

Die vraag zou je ook kunnen stellen als we het hebben over overgewicht en niet ontbijten:

Word je dik van het ontbijt overslaan of sla je het ontbijt over omdat je dik bent?

Er zijn onderzoeken uitgevoerd waaruit blijkt dat mensen met overgewicht vaker het ontbijt overslaan en daardoor lijkt er een link te bestaan tussen overgewicht en ‘niet ontbijten’.

Ook zijn er onderzoeken waarbij mensen jarenlang werden gevolgd. Uit dit soort onderzoeken weten we dat mensen die elke dag ontbijten gezonder zijn dan mensen die het ontbijt regelmatig overslaan.

Het is lastig om het ontbijten te onderscheiden van alle andere gewoonten van deze groep mensen. Want als alle mensen die ontbijten ook elke dag een uur lang sporten, is het dan het ontbijt of het sporten dat ervoor zorgt dat ze slanker zijn?

Het kan ook zijn dat mensen die te zwaar zijn, willen afvallen en daarom het ontbijt juist overslaan. In dit geval is het dik zijn de oorzaak van het ontbijt overslaan, in plaats van andersom.

Ontbijten wordt regelmatig in verband gebracht met een betere concentratie, bijvoorbeeld op school of tijdens het werk. Maar is het zo gek dat je je niet zo goed kunt concentreren als je honger hebt? Eten (en dus ook ontbijten) is erg effectief tegen honger. Maar terwijl er door niemand wordt voorgeschreven op welk tijdstip  je de lunch of het avondeten moet nuttigen, wordt dat verrassend genoeg wel voor ontbijten gedaan. Of je nu vroeg of laat op de ochtend trek hebt, kies in ieder geval voor een gezonde maaltijd zodat je niet lang met honger rondloopt.

Wil je snel een gezond ontbijt maken? Vraag dan de Ladyline Coach voor tips en/of recepten zodat jij binnen no time een Ladyline proof ontbijt op tafel zet.

Tags: , , ,