Is een veganistisch of vegetarisch eetpatroon gezond? | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Ofwel wat is een gezond eetpatroon?

Gepubliceerd op: 07 oktober 2016

Of moet ik het anders zeggen. Is iemand die vegetarisch eet gezonder dan iemand die wel dierlijke producten eet? Om hier een antwoord op te geven, heb je meer informatie nodig over het totale eetpatroon.

Een vegetarisch eetpatroon met veel groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten en volkorengranen (en eventueel zuivel) is gezond, maar een vegetarisch eetpatroon met friet, koekjes, chips, kaassoufflés en frisdrank is niet gezond. Daarnaast moet je er als vegetariër of veganist wel op letten dat je een volwaardig eetpatroon hanteert. Als je namelijk een hele groep voedingsmiddelen uit je eetpatroon weglaat, is er een kans op een tekort aan voedingsstoffen en dat is niet goed voor de gezondheid.

Dit geldt trouwens ook voor mensen die andere productgroepen zoals brood, zuivel of groenten en fruit weglaten.

Is het goed voor de gezondheid

Over het algemeen is er wel bewijs dat vegetarische eetpatronen gunstig zijn voor het risico op hartziekten. Maar vegetariërs verschillen ook op andere vlakken veel van vleeseters en we weten niet of het effect komt door het weglaten van het vlees, of het meer eten van groenten, fruit, granen en peulvruchten.

Je kan dus als vegetariër of veganist een gezond eetpatroon hebben, maar het is alleen (met name voor de veganist) wat lastiger om dit zonder tekorten voor elkaar te krijgen dan voor iemand die wel eieren, zuivel, en vlees eet.

Hoe tekorten voorkomen

Tekorten kan je voorkomen door goede alternatieven voor vlees te kiezen en naar je totale eetpatroon te kijken. Voor veganisten zijn er geen goede plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren en daarom hebben zij altijd vitamine B12 supplementen nodig. Ook is het slikken van vitamine D het overwegen waard. Voor veganisten is het bovendien aan te raden om regelmatig volkorengranen en bonen, erwten of linzen te combineren. Deze combinatie bevat alle essentiële aminozuren, die je zonder zuivel, eieren en vlees niet altijd allemaal makkelijk binnenkrijgt.

Als je wilt weten of jouw vegetarische of veganistische eetpatroon volwaardig is, raden we je aan om eens een dagboek bij te houden.

De Ladyline Coach kan zien of je de aanbevolen hoeveelheden van alle nutriënten binnenkrijgt, maak gerust eens een vrijblijvende afspraak.

Tags: , ,