Maak van slapen een prioriteit | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Wat is slapen? Waarom slapen we?

Gepubliceerd op: 18 augustus 2017

Inspanning en ontspanning zijn allebei even belangrijk voor een gezonde levensstijl. Waarom is slaap dan zo vaak een sluitpost? 

Wat is slapen? Waarom slapen we?

We brengen ongeveer een derde van ons leven slapend door. Slaap is een dagelijks terugkerende toestand waarin je lichaam en geest tot rust komen. Het is belangrijk voor groei en je geheugen. Je lichaam herstelt, je spieren ontspannen en je geheugen wordt opgeslagen. Je maakt je klaar voor een nieuwe dag.

Te weinig of slecht slapen?

De kwaliteit van de slaap hangt samen met hoe we overdag functioneren. Als we niet of te weinig slapen, dan blijkt het functioneren van onze hersenen sterk te worden beïnvloed. Het tast ons geheugen, ons concentratievermogen, ons spraakvermogen, onze reactiesnelheid, besluitvaardigheid en ons gevoel voor tijd, ruimte en planning aan. Daarnaast beïnvloedt het onze emoties en fysieke gezondheid. Slechte en te weinig slaap kan een negatieve invloed hebben op bijvoorbeeld ons humeur en doorzettingsvermogen en goede slaap zorgt voor meer energie en een fitter lijf.

Voldoende slapen = goed slapen

We brengen ongeveer een derde van ons leven slapend door. Slapen behoort tot de eerste levensbehoefte, net zoals eten en drinken.
De hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft verschild van persoon tot persoon. Over het algemeen heb je tussen de 7 en 9 uur slaap nodig. De kwaliteit van de slaap is daarbij belangrijk. Haal het meeste uit je slaap en dit doe je door onderstaande tips.

Beter slapen

  • Regelmaat is belangrijk voor een goede slaap.
  • Zorg voor een comfortabele matras en bed of boxspring.
  • Lichamelijke activiteit overdag, buitenlucht en buitenlicht leiden ‘s avonds tot betere slaap.
  • Een rustige inrichting van de slaapkamer zorgt voor een goede nachtrust.

Ontspan voor het slapengaan

  • Mensen die slecht slapen hebben vaak zowel overdag als ’s nachts een hogere hersenactiviteit dan goede slapers. Voor hen is het belangrijk de hersenactiviteit te vertragen. Dat kun je doen door voor het naar bed gaan enige tijd ‘niets’ te doen.
  • Het is voor de slaap bevorderlijk wanneer je geest tot rust komt voor het slapengaan. Een late vergadering of net voor het slapengaan sporten, is af te raden. Ontspan door middel van een warm bad, lees een boek of probeer eens meditatie.
  • Probeer bij het naar bed gaan alle zorgen van de dag van je af te zetten. Blijven gedachtes toch ronddwalen, zet ze dan bijvoorbeeld op papier.

Muziek voor het slapengaan

Muziek kan een goede uitwerking op de geest hebben en is kan daarom geschikt zijn voor bij het slapengaan. Meerdere onderzoeken met uiteenlopende hebben uitgewezen dat rustige muziek, zoals jazz en orkeststukken, een betere slaap, een lagere hartslag en betere ademfrequentie, met als gevolg dat ze ook overdag beter functioneerden.

Eten, drinken en roken voor het slapengaan

Voeding en leefgewoonten hebben een grote invloed op het slaapgedrag en op het inslapen.

  • Alcohol. Wees matig met alcohol. Een kleine hoeveelheid voor het slapengaan, bijvoorbeeld een glas rode wijn, kan het inslapen vergemakkelijken (het aloude ‘slaapmutsje’), maar door te veel alcohol slaap je onrustiger en word je ’s nachts vaker wakker.
  • Cafeïne. Cafeïne houdende dranken zoals koffie, zwarte thee en cola kunnen verstorend werken op de slaap. Overigens is de invloed van cafeïne op de slaap bij iedereen weer anders: sommigen merken er haast niets van, terwijl anderen er meer last van hebben.
  • Eten. Eet niet te laat op de avond. Als de maag erg vol is, moet het lichaam hard werken om het voedsel te verteren. Daardoor slaap je minder ontspannen. Dat betekent niet dat je dus met een hongerig gevoel naar bed moet gaan. Kies bij voorkeur een lichte maaltijd of snack en een glas warme melk.
  • Roken. Iedereen weet dat roken slecht is voor de gezondheid, dus stoppen is hoe dan ook verstandig. Nicotine verhoogt de bloeddruk en de hartslag en stimuleert de hersenwerking, waardoor inslapen moeilijker wordt.
  • Drink voldoende voor het slapengaan, ga niet slapen met een dorstig gevoel, maar teveel drinken kan er weer voor zorgen dat je wakker wordt, omdat je naar het toilet moet.

Slaap lekker!

Tags: , , ,