Op hete kolen! | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Tips om een slanke barbecue samen te stellen

Gepubliceerd op: 14 juli 2017

Op een mooie zomeravond kan de barbecue weer tevoorschijn komen. Wat is er gezelliger dan buiten allerlei hapjes eten? Tuurlijk een hamburger of een saté zijn altijd goed. Maar er kan meer met de barbecue. Meer met vis, vlees en groenten. Wat dacht je van stoere pulled pork, forel in een krant of zelfgemaakte baba ganoush, een Midden-Oostense dip met gegrilde aubergine? Ook lekker: pizza van de barbecue.

Ook als je op de lijn wilt letten, kan je barbecueën. Met de onderstaande tips stel je zo een slanke barbecue samen.

  1. Stil je trek

Het duurt wel even voor een barbecue opgestookt en op de juiste temperatuur is. Ondertussen krijg je steeds meer trek en snaai je het ene na het andere broodje met kruidenboter. Klinkt dat bekend in de oren? Neem dan voordat je gaat barbecueën alvast een tussendoortje dat de ergste trek stilt, bijvoorbeeld wat yoghurt of fruit. Dan is het makkelijker om je in te houden tot het vlees klaar is.

  1. Neem iets mee

Ben je uitgenodigd voor een barbecue en bang dat er voor jou weinig lekkers te vinden zal zijn? Neem zelf fruit en salades mee. Zo ben je niet alleen attent, maar ook zelfverzekerd van een gezonde optie.

  1. Mager vlees

Op een barbecue wordt vlees net zo bereid als op een grill, dus daar is niets mis mee. Wat je op de barbecue legt is wel van belang. Kies bij voorkeur voor magere vleessoorten of gevogelte, zoals varkensfricandeau, varkenshaas, biefstuk, entrecôte, runderlapjes, kipfilet, kalkoenfilet. Marineer het vlees van tevoren, zodat het ook lekker is zonder vet sausje erbij. Snijd vetrandjes weg en verdeel grote lappen vlees in kleine stukken, zodat je een bescheiden portie kunt nemen. Bewerkt vlees zoals gehaktballetjes, hamburgers, braadworsten en hotdogs bevatten veel vet.

  1. Kies vis

Ook vis kan prima op de barbecue. Je kunt een vis in zijn geheel grillen of er een pakketje van maken. Combineer een stukje vis met kruiden en groenten en leg het op een stuk aluminiumfolie. Vouw de folie dicht tot het een pakketje wordt en leg dit op de barbecue.

  1. Veel groente

Gegrilde groenten zijn lekker en bevatten weinig calorieën. Door stukken paprika, champignon, ui, tomaat aan een takje rozemarijn te rijgen, maak je een kleurrijke groentespies. Je kunt ook denken aan fruitspiesjes met aardbeien, stukken appel en peer. Of vul een pakketje van aluminiumfolie met je favoriete groenten en kruiden. Maïs, courgette en aubergine kun je ook los op de barbecue leggen. Vet het rooster goed in, zodat ze niet blijven plakken.

  1. Salades

Je kunt zelf heerlijke salades maken. Maar denk ook aan worteltjes, stukken paprika, kerstomaatjes, bleekselderij en bloemkoolroosjes met een dipsaus op yoghurtbasis knabbelen lekker weg.

  1. Kleine porties

Tijdens een barbecue is de kans groot dat je meerdere keren langs de barbecue loopt. Kies elke ronde voor een kleine portie en geniet van wat je eet.

  1. Drink water

Tijdens een barbecue ben je veel langer aan het eten dan je normaal doet. Ongemerkt drink je ook de hele avond. Probeer de glazen alcohol te beperken. Neem liever een koud glas water.

  1. Bewust kiezen

Zijn al die sausjes, de frietjes, de gebakken aardappeltjes, het wijntje en het ijsje na nodig? Bedenk goed wat je kiest, is het het waard om te nemen? Kies bewust en geniet zonder schuldgevoel van hetgeen je eet.

Tags: , ,