De relatie tussen gevoelens en eten | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Hoe werkt dat?

Gepubliceerd op: 23 juni 2017

Waarom eet je? Wanneer jij deze vraag beantwoord dan is de kans groot dat je antwoordt met dat het uit gewoonte is of dat je jezelf beloont. Maar nog groter is de kans dat je je aangeeft dat je gevoelens de aanleiding zijn. Niet alleen onaangename gevoelens zoals eenzaamheid of verdriet kunnen tot onevenwichtig eetgedrag leiden, maar ook aangename emoties als blijdschap.

 Dat je eet om emotionele redenen is niet zo verwonderlijk, want een groot gedeelte van alle eetgedrag is gerelateerd aan emoties. Eten betekent namelijk niet alleen voeding, maar ook warmte, geborgenheid, troost en voldoening. Eten houdt blijkbaar ons hele leven lang de diepere ervaring van voedende moedermelk, waarbij koestering en voeding hand in hand gaan.

Leren omgaan met gevoelens

Wanneer jij problemen met eten en gewicht definitief achter je wilt laten, dan is het heel belangrijk om je gevoelens te herkennen en te accepteren. Als je leert om beter om te gaan met kleine ergernissen en frustraties, heb je minder snel de neiging om ze weg te eten of jezelf te straffen door niet te mogen eten. Zo voorkom je dat negatieve gevoelens zich opstapelen en je ze gaat opkroppen. Hoe beter je met kleine, alledaagse problemen kunt omgaan, des te beter kun je ook omgaan met grotere problemen in het leven.

Een voorbeeld:
Stel je bent onzeker, verdrietig, kwetsbaar of angstig en je slaat de deur dicht naar je gevoelens, want die wil je even niet voelen. Je valt terug in je vertrouwde manier om controle te krijgen over jezelf en grijpt automatisch naar iets lekkers. Je kan proberen onplezierige gevoelens te onderdrukken, maar daardoor zal je hier nog meer last van krijgen.

Leren luisteren naar gevoelens

Het is niet mogelijk om een gezonde relatie met eten te hebben zonder bereid te zijn om onplezierige gevoelens te ervaren en te accepteren. Dankzij die gevoelens kunnen we juist richting aan ons leven geven. Ze dienen als je innerlijke kompas. Leren luisteren naar onze gevoelens maakt ons sterker in plaats van zwakker. Ook al zijn gevoelens tegenstrijdig en verwarrend, ze horen nu eenmaal bij het leven en bij jou. Als we ze onderdrukken, dan kost dat veel energie en die energie gaat ten koste van andere dingen. Ook kan dat er bijvoorbeeld toe leiden dat we onze spieren verkrampen of pijn in onze buik krijgen. Op die manier kan het onderdrukken van gevoelens leiden tot lichamelijke en psychische klachten.
Leer je gevoelens herkennen!

De  Ladyline coaches helpen je graag bij Mind Balance. Maak eens een vrijblijvende afspraak.

Tags: , , ,