Van vet naar spieren | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Slank en Gespierd

Gepubliceerd op: 17 maart 2017

Een slank en gespierd lichaam, wie wil dat nou niet? Twee dingen zijn hier voor nodig: je moet vet verbranden en je moet spieren kweken.

 Maar hoe doe je dat? Want om vetmassa te verliezen moet je minder eten, terwijl dat je juist meer voedsel nodig hebt om spieren op te bouwen.

Afvallen

Het principe van afvallen is bekend. Wil je vet verbranden (ook wel lipolyse genoemd), dan moet je energie-inname lager zijn dan je energieverbranding. Helaas is ons lichaam zo geprogrammeerd, dat het tijdens een periode van ‘schaarste’ (weinig eten) de snelheid van de stofwisseling verlaagt. Ook slaat het beschikbare vetten zo veel mogelijk op – en dan vooral op plekken waar je dat liever niet hebt.

Elke cel van ons lichaam heeft constant energie nodig, en actieve cellen hebben veel energie nodig. Wanneer je extra spiercellen aanmaakt, wordt de energievraag van je lijf hoger. Dat betekent dat je stofwisseling in rust omhoog gaat. Je verbruikt dus meer energie.

More (spieren) is less (vet)

Jezelf uithongeren heeft dus als resultaat dat je lichaam juist vetten gaat opslaan en de stofwisseling vertraagt. Daarvan val je uiteindelijk niet af, het is eerder een recept voor jojoën. Wil je je lichaam tijdens een ‘dieet’ te slim af zijn, dan moet je spieren kweken die om extra energievragen. Zo blijft je stofwisseling op peil wanneer je energie-inname verlaagt. Je lichaam verandert pas iets als de balans wordt verstoord. Dat is dus precies wat je moet doen om spieren te kweken: voer oefeningen uit die op het randje liggen van wat je spieren aankunnen. Daarna heb je spierpijn. Je lichaam denkt dan: ik wil de volgende keer beter op deze situatie zijn voorbereid. Het past zich dus aan door spiermassa te vormen.

Leeftijd en vrouwen

Vanaf onze 35ste bewegen we minder. Vooral bij vrouwen is het vanaf die leeftijd erg belangrijk voor de gezondheid om spiermassa te behouden en op te bouwen. Thuis wat met gewichten spelen doet niets voor je, het geeft je lichaam niet de groeiprikkel die het nodig heeft.

Het is simpel: wil je vet kwijtraken, dan moet je minder eten en meer energie verbruiken. Alle beetjes helpen daarbij. Elke dag een half uur wandelen of fietsen is een begin. Lichte inspanning heeft echter als nadeel dat je het langer moet doen. Een spier die je gebruikt, zal zich aanpassen aan de kracht die je ervan vraagt. Alleen bij zware spierbelasting zal de spier zich dus aanpassen door te groeien.

Laat je lijf schrikken

Op naar Ladyline dus. En wel minstens twee keer per week. Je bouwt alleen spiermassa op bij flinke weerstand. Je mag je lijf dus best laten schrikken.

Laat je je spierballen eenmaal flink rollen, dan wil je natuurlijk wel resultaat zien. De juiste voeding is daarbij onmisbaar. Je kunt je suf trainen, maar als je veel ‘troep’ eet, kweek je wel massa, maar geen spieren.

Spieren opbouwen gebeurt door een ingewikkeld proces dat eiwitsynthese heet. Simpel gezegd worden eiwitten die je eet (voedingseiwitten) door het lichaam afgebroken tot aminozuren (de bouwstenen van eiwit). In de spiercellen worden aminozuren weer opgebouwd tot lichaamseiwit, waardoor je grotere spieren krijgt. Eiwitsynthese neemt af bij een calorietekort. Het is daarom verstandig om niet te snel af te vallen, maar net onder je energiebehoefte te gaan zitten.

Uiteraard kan eiwitsynthese niet plaatsvinden als je geen eiwitten binnenkrijgt. Wil je afvallen én spieren kweken, dan moet je in verhouding wat meer eiwitten eten.

Tussen je oren

Dus… Ga aan de slag bij Ladyline. Wij kunnen je helpen om kleinere porties te gaan eten dan normaal, en ervoor te zorgen dat meer eiwitten op het menu komen te staan. Daarnaast train je er tweemaal per week.

Dit is nog niet alles. Voor een geslaagd doel zijn nog twee belangrijke ingrediënten nodig: een doel en motivatie.

Stel jezelf een doel volgens de SMART-methode: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Schrijf je doelstelling op en plak hem op een spiegel.

Het kan ook helpen om op te schrijven waarom je jouw SMART-doel wilt bereiken.

En tot slot: zoek een partner in crime. Samen afvallen en trainen is niet alleen leuker, het is ook de perfecte stok achter de deur.

Tags: , , , , ,