Wel of geen calorieën tellen? | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

De voor-en nadelen

Gepubliceerd op: 17 juni 2016

Om je energiebalans in de gaten te houden kan het goed zijn om calorieën te tellen. Wil je afvallen, dan moet je meer energie verbruiken dan je binnenkrijgt. Wil je aankomen, dan moet je meer energie binnenkrijgen dan verbruikt wordt.

De hoeveelheid energie die je verbruikt, kan je inschatten met behulp van meerdere berekeningen. Bij Ladyline wordt een ademanalyse uitgevoerd om de energiebehoefte zo nauwkeurig te bepalen.  Naast de ademanalyse heb je ook informatie nodig omtrent beweging. Daarom dragen onze klanten ook een week lang de PAM, de persoonlijke activiteiten meter. Deze gegevens samen bepalen het totale energieverbruik.

Naast het totale energieverbruik is het ook goed om te weten wat er dan binnenkomt. Hoeveel eet en drink je per dag?  Het is daarom handig om inzicht te hebben in je energie-inname. Een voedingsdagboek is hiervoor een handig hulpmiddel. Je schrijft in chronologische volgorde op wat je de hele dag door eet en drinkt. Je telt dus als ware calorieën. Hoe weet je anders waardoor je per ongeluk toch die kilo’s bent aangekomen? Lag dit aan een verkeerde berekening van je energiebehoefte of heb je stiekem gewoon te veel gegeten?

Er volgen nu een aantal voor- en nadelen van calorieën tellen.

Voordelen:

 • Je krijgt inzicht in je voedingspatroon.
 • Inzicht in je energie-inname kan handig zijn voor het evalueren van je voedingsschema.
 • Kennis in de hoeveelheid calorieën van verschillende voedingsmiddelen kan onvoorziene energie-inname voorkomen.
 • Het kan een stok achter de deur zijn om aan het eind van de dag niet nog meer te eten. (‘Ik ben al over mijn calorieën heen vandaag, dus ik neem dat koekje niet).

Nadelen:

 • Calorieën tellen kan doorslaan in obsessie.
 • Niet alleen de calorieën zijn belangrijk, maar ook de verhouding macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten) en de inname van micronutriënten (vitamines en mineralen).
 • De hoeveelheid calorieën kan verschillen in hetzelfde product, waardoor je deze niet goed kan inschatten.
 • Het kost veel tijd.

Maar stel je wil geen calorieën tellen, wat dan?

Je hoeft niet altijd alles helemaal uit te rekenen. Als je enigszins kennis hebt van de hoeveelheid calorieën in de voeding, kan je op basis van je huidige voeding gemakkelijk een voedingsplan opstellen. Neem je 48+ kaas op brood, dan weet je dat dit meer calorieën bevat dan 30+ kaas of een plakje kipfilet. Hier hebben we geen rekenmachine voor nodig. Neem je dagelijks een gevulde koek als tussendoortje, maar wil je afvallen? Kies dan voor een tussendoortje dat minder calorieën levert. Dit kan bijvoorbeeld een sultana zijn. Niet iets wat bepaald gezond is, maar wel beter dan die gevulde koek – al zou ik zelf toch een stuk fruit of een handje ongezouten noten aanbevelen. Pas je op deze manier je voedingspatroon aan, dan zul je zonder rekenwerk al een stuk minder calorieën binnen krijgen. Zorg er daarnaast voor dat je dagelijks voldoende beweging hebt en je zal resultaat gaan zien.

Heb je onvoldoende kennis over de energiebalans en de calorieën die in producten zitten, dan heeft het wel zin om calorieën te tellen. Gezonde voeding wordt steeds ‘hotter’. Maar ook gezonde producten als avocado, noten en smoothies leveren calorieën. Je maakt dan nu misschien wel een gezondere keuze, maar toch geeft de weegschaal aan het einde van de maand aan dat je zwaarder bent geworden. Ook van gezonde voeding kan je aankomen.

Conclusie:

 • Tel niet elke dag calorieën, maar door dit af en toe te doen krijg je een goed inzicht in je energie-inname en eetpatroon.
 • Doe je het wel? Noteer dan alles wat je op een dag eet en drinkt. Dat zorgt voor een stukje bewustwording van je voeding. Kijk hier kritisch naar; wat kan beter, wat kan gezonder?
 • Staar je niet alleen blind op calorieën. Een volwaardig voedingspatroon met voldoende koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels, vitamines en mineralen is ook belangrijk.

Wil je meer tips en adviezen voor het bijhouden van een voedingsdagboek en het beoordelen hiervan? De Ladyline Coach helpt jou graag, maak gerust vrijblijvend een afspraak!

Tags: , , , , , , ,