Heb jij last van schuldgevoelens als je een keer 'in de fout' bent gegaan? | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Gepubliceerd op: 04 januari 2018

Je bent het jaar goed gestart: je nam je voor dat je alleen op zondag nog snoept; en dan met mate, dus niet meer die hele zak chips. Of dat grote tablet chocolade. En het gaat je goed af. Afgelopen weekend kon je moeiteloos het snoepen zelfs weerstaan! Maar nu heb je het lastig. Je bent uit eten met je partner, met vrienden.

Je kiest iets lekkers, ongezonds, omdat iedereen het doet

Je hebt een fijn plekje kunnen reserveren in het leukste restaurantje in de stad; iedereen is op tijd, goed gehumeurd en mooi aangekleed. Totdat je de kaart krijgt en een vriendin zegt wat je eigenlijk niet wilde horen: ‘’Zo, we gaan vanavond rollend naar huis, als ik de kaart zo bekijk!” waarop een ander zegt; ‘’En ik was eigenlijk aan de lijn, daar komt niets van terecht vanavond.” Omdat je niet de pret wilt bederven, doe je mee…

Het etentje is heerlijk. Er wordt ook een wijntje gedronken. Heel eerlijk, het waren er uiteindelijk…drie. De serveerster kwam ook nog met de dessertkaart. Je wilde nog de boot af houden. Maar, het hele gezelschap ging voor mousse, ijs of een kaasplank. Jij kunt niet achterblijven, vind je. Dus je kiest, maar echt lekker voel je je er niet bij…

schuldgevoelens na etentje

Uit eten met vrienden: funest voor je goede voornemens?

Dat avondje uit was heel leuk, maar nu heb je schuldgevoelens

Zonde! Want spijt, schuldgevoelens, dat levert stress op. En stress is vaak niet bevorderlijk voor je figuur. Tijdens stress worden er namelijk hormonen aangemaakt die onder andere een invloed hebben op:

  • je stofwisseling
  • hoe actief je lichamelijk bent (onrustig gevoel)
  • je hongergevoel

De een komt bij, de ander valt af

Stress heeft overigens niet bij iedereen hetzelfde effect. Sommige mensen vallen erg af door stress, terwijl anderen juist aankomen. Behoor jij tot die laatste groep, dan werkt het stress hebben doordat je je schuldig voelt over één gezellige avond met vrienden, averechts op je goede voornemens. Wanneer je tot de groep hoort die afvalt door stress, is dat zeker ook niet altijd zo gezond. 

Is het nu voorbij met die goede voornemens van je?

Laten we daar voor eens en altijd een antwoord op geven: nee. Geen vrouw overboord, wanneer je na die leuke avond je uitgebalanceerde eetpatroon weer oppakt. En je lekker in beweging blijft. 1 dag uit de band springen, daarmee komt echt geen einde aan jouw goede voornemen om je gewicht te laten afnemen en een strakker of slanker figuur te krijgen.

Natuurlijk was het slimmer geweest om je keuzes niet door de zogenaamde groepsdruk te laten bepalen. Jij hebt de regie over je leven; dus jij kunt kiezen wat je wel of niet wilt eten. Omdat een ander een kaasplank neemt, hoef jij dat nog niet te nemen. Doe gewoon je best om voortaan bewustere keuzes te maken en je niet mee te laten slepen. Want, je hebt twee keer een schuldgevoel:

  • tijdens het etentje denk je “als ik niet meedoe, dan voel ik mij schuldig, omdat ik de pret bederf”
  • na het etentje denk je dat je weer terug bij af bent

En nogmaals, dat is niet zo. Je bederft de pret heus niet als jij thee na neemt in plaats van dat grote toetje. En 1 wijntje kan nog lekkerder zijn, als je er bewust van geniet, dan drie. Wetende dat je ’the day after’ toch spijt hebt van je keuzes.  Je bent niet terug bij af, maar coaching kun je wel gebruiken. Voor jouw mindset.

Jouw mindset bepaalt welke resultaten je bereikt

Om je gewoonten te veranderen, moet je elke dag bezig zijn met die gewoonte. En daar heb je discipline voor nodig. Een vaardigheid die veel mensen denken niet te beheersen. Maar het is te trainen. En training gaat niet altijd meteen perfect. Niet erg! 

Het gaat niet om hoe hard je valt, maar hoe je opstaat en je leefpatroon weer oppakt

 

Gun jezelf zeker ook af en toe iets. Hoe strakker jij de boog gespannen houdt, hoe lastiger het is om het vol te houden. Kijk eens even naar dit jaar: zet die ene keer per week zondigen (52x in totaal) eens af tegen de dagen die je niet zondigt (313 dagen). Welke dagen zullen meer invloed hebben op hoe je je voelt, hoe je er uit ziet, hoeveel je weegt en wat je uitstraalt? Precies!

 

ladyline afvallen

 

Heb je behoefte aan een coach die jou begrijpt en met jou meedenkt?

De Ladyline coaches zijn opgeleid om jou bij te staan. Met hun expertise van voeding en gedrag helpen ze jou op koers te blijven naar je doelen. Ze weten ook dat dit niet altijd van een leien dakje gaat. Zij zijn vrouwen net als jij; en kunnen zich dan ook goed inleven. En waar nodig geven ze je het zetje dat je nodig hebt.

Spreekt jou dit aan? Neem dan nu contact op met een Ladyline vestiging bij jou in de buurt. Dat kan makkelijk, door hier jouw gegevens aan ons door te geven. Er wordt dan snel met jou contact opgenomen, voor het plannen van een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek.